Παρασκευή 6 Ιουλίου 2012

Περαιτέρω μειώσεις μισθών ζητά ο Χορστ Ράιχενμπαχ

   Την ανάγκη περαιτέρω «διαχείρισης του εργασιακού κόστους στην Ελλάδα και τα επόμενα χρόνια» εξήγγειλε ο επικεφαλής της task force της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Ελλάδα κύριος Χορστ Ράιχενμπαχ σε συνέδριο, με θέμα «Εξαγωγές εφαλτήριο ανάπτυξης και εξόδου από την κρίση», σε κεντρικό ξενοδοχείο των Αθηνών, κάνοντας ουσιαστικά λόγο για νέες μειώσεις μισθών. 

Ο κ. Ράιχενμπαχ τόνισε πως οι ευκαιρίες για την αύξηση των εξαγωγών είναι μεγάλες, τόσο λόγω της γεωγραφικής θέσης της χώρας μας, όσο και λόγω του πλεονάζοντος εξειδικευμένου εργασιακού προσωπικού. «Η χώρα είναι σε προνομιακή γεωγραφική θέση, με πολλά υποσχόμενους νέους επιχειρηματίες και εκπαιδευμένο στελεχιακό δυναμικό. Αυτό που χρειάζεται είναι να ολοκληρωθούν οι δομικές και διαρθρωτικές αλλαγές. Ήδη έχει γίνει το πρώτο βήμα όσον αφορά στην ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας και μία σημαντική συνεισφορά είναι η διαχείριση του εργασιακού κόστους η οποία πρέπει θα συνεχιστεί για να γίνουν οι όροι ανταγωνιστικότητας ακόμη καλύτεροι τα προσεχή χρόνια» ανέφερε χαρακτηριστικά ο επικεφαλής της task force της Κομισιόν.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η Ολλανδία έχει συμφωνήσει να παρέχει τεχνογνωσία στη χώρα μας για την καλύτερη προώθηση των εξαγωγών και ήδη από τις 11 Ιουλίου αναμένουμε τους πρώτους Ολλανδούς τεχνοκράτες. Ο κ. Ράιχενμπαχ ανέφερε επίσης πως από τα τέλη Μαρτίου τεχνοκράτες από τη Σουηδία, την Ολλανδία καθώς και από τον ΟΗΕ βοηθούν τις ελληνικές αρχές στις διαδικασίες βελτίωσης των εξαγωγικών μηχανισμών.  

Ο κ. Ράιχενμπαχ τόνισε πως είναι επιτακτική η ανάγκη της απλοποίησης των διαδικασιών και της μείωση της γραφειοκρατίας στους εξαγωγικούς μηχανισμούς της χώρας. «Στην Ελλάδα απαιτούνται 150 άδειες και πιστοποιητικά για την εξαγωγή αγροτικών προϊόντων, ενώ στη Γαλλία αρκούν μόλις 30 και κανείς δεν μπορεί να πει ότι η Γαλλία δεν είναι μια αγροτική χώρα» ανέφερε χαρακτηριστικά. 

Αναφορικά με τα τελωνεία ο κ. Ράιχενμπαχ επισήμανε την ανάγκη μείωσης της γραφειοκρατίας κατά 50% και ζήτησε την απλοποίηση των διαδικασιών που πολύ σπάνια χρησιμοποιούνται στην Ελλάδα, όπως τη Τελωνειακή Μεσιτεία, που, όπως εκτιμά ο ίδιος, θα μπορούσε να προσφέρει πολλά.

Τέλος, ανέφερε ότι το κράτος οφείλει περισσότερα από 400 εκατ. ευρώ στους Έλληνες εξαγωγείς, κάτι που οδηγεί σε δυσκολίες ολόκληρο τον κλάδο. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου