Τετάρτη 18 Ιουλίου 2012

Κρίσεις και κρίση στις ΕΔ.Ήρθε η ώρα των Αρχηγών.Πιθανοί "αποκεφαλισμοί" και παραιτήσεις.


Κρίσεις και κρίση στις ΕΔ.Ήρθε η ώρα των Αρχηγών.Πιθανοί `αποκεφαλισμοί` και παραιτήσεις.
Του ΠΑΡΙ ΚΑΡΒΟΥΝΟΠΟΥΛΟΥ

Ένας μήνας και μια μέρα από τις εκλογές της 17ης Ιουνίου και ακόμη η κυβέρνηση δεν έχει δεήσει να κάνει κρίσεις στις ΕΔ για να συμβάλει στην εύρυθμη λειτουργία τους. Προς γενική έκπληξη μάλιστα ξεκίνησε κρίσεις στην Ελληνική Αστυνομία,για τις οποίες δέχεται δριμεία κριτική -κυρίως από το ΣΥΡΙΖΑ- για “γαλάζια επέλαση”. Την ίδια στιγμή οι φήμες που θέλουν τη σύγκλιση ΚΥΣΕΑ για να αρχίσουν οι κρίσεις εντείνονται και αν επαληθευτούν σημαίνει ότι η κυβέρνηση, θέλει να αλλάξει Αρχηγό ή Αρχηγούς Γενικών Επιτελείων.

Αναφαίρετο δικαίωμά της η επιλογή της στρατιωτικής ηγεσίας αλλά στη συγκερκριμένη χρονική στιγμή, με τη χώρα να βυθίζεται σε άβυσσο αβεβαιότητας και χωρίς να έχει προκύψει το σοβαρό “λάθος” ή “παράλειψη” από την ηγεσία των ΕΔ, θα είναι εξαιρετικά δύσκολο για τη κυβέρνηση να πείσει ότι η οποιαδήποτε αλλαγή δεν θα οφείλεται στις ισχυρότατες πιέσεις που ασκούν κύκλοι αποστράτων για να “πέσουν κεφάλια”!

Η ευθύνη ανήκει πρώτα απ΄ όλα στον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά αλλά και στον ΥΕΘΑ Πάνο Παναγιωτόπουλο που είναι αυτή τη στιγμή ο πολιτικός προϊστάμενος των ΕΔ.

Αλλά τελικά ανήκει και στους ίδιους τους Αρχηγούς των Γενικών Επιτελείων. Αν τελικά κάποιος ,κάποιοι ή και οι τέσσερις έχουν καταλάβει ότι η κυβέρνηση επιθυμεί πάση θυσία την αντικατάστασή τους για να ικανοποιηθούν κάποιοι απόστρατοι, ας παραιτηθούν! Και το προσωπικό των ΕΔ που ταλαιπωρείται περιμένοντας μέρα με την ημέρα να ξεκινήσουν οι κρίσεις θα βοηθήσουν ,αλλά κι ένα ισχυρό μήνυμα θα στείλουν προς όσους ακόμη και τώρα που η χώρα στενάζει από την οικονομική κρίση εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν τις ΕΔ ως πεδίο ικανοποίησης προσωπικών φιλοδοξιών και αντεκδικήσεων.

Σ΄ ότι αφορά στο προσωπικό δεν υπάρχει αμφιβολία ότι βρίσκεται στα όρια της απόγνωσης. Στα πολλά και σημαντικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι στρατιωτικοί λόγω των οικονομικών περικοπών που έχουν υποστεί αλλά και αυτών που έρχονται, έχει προστεθεί η αγωνία για την μετάθεση-τοποθέτηση με παιδιά να μην έχουν εγγραφεί ακόμη σε σχολεία και τους στρατιωτικούς γονείς να μην ξέρουν τι να κάνουν.

Σε κανένα ευρωπαϊκό πολιτισμένο κράτος οι κρίσεις ,οι προαγωγές και οι αποστρατείες αξιωματικών των ΕΔ, οι μεταθέσεις και οι τοποθετήσεις τους δεν συνδέονται με τόσο άμεσο και τελικά χυδαίο τρόπο με τα κομματικά γραφεία. Πολύ ήθελαν να πιστεύουν ότι η κρίση που μαστίζει τη χώρα θα άλλαζε κάποια πράγματα προς το καλύτερο. Μέχρι στιγμής διαψεύδονται πανηγυρικά. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου