Σάββατο 21 Ιουλίου 2012

Οι Έλληνες της κρίσης στην λίστα του Forbes


Οι Έλληνες της κρίσης στην λίστα του Forbes
Έντονο ενδιαφέρον παρουσιάζει για μία ακόμη φορά η λίστα του περιοδικού Forbes με τους πιο πλούσιουςεπιχειρηματίες του κόσμου που διαπρέπουν σε διάφορους τομείς κερδίζοντας πολλά δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως, αλλά και η λίστα με τις πιο κερδοφόρες εταιρείες παγκοσμίως.
Παρά την δυσχερή οικονομική περίοδο που διανύει η χώρας μας και δη ο επιχειρηματικός κόσμος,Έλληνες δισεκατομμυριούχοι και ελληνικές εταιρείεςσυμπεριλαμβάνονται μεταξύ άλλων «κολοσσών» παγκοσμίου εμβέλειας στις δύο λίστες βάσει των στοιχείων για την διετία 2011-2012. 


Πιο αναλυτικά, στον... μακρύ κατάλογο των πλουσιότερων επιχειρηματιών του κόσμου, σύμφωνα με το Forbes, εμφανίζονται και ονόματα του ελληνικού επιχειρείν, όπως ο Αριστοτέλης Μυστακίδης, ο Σπύρος Λάτσης και οΦίλιππος Νιάρχος. O 50χρονος Αριστοτέλης Μυστακίδης είναι, σύμφωνα με το περιοδικό, ο πλουσιότερος Έλληνας καταλαμβάνοντας την 418η θέση στη παγκόσμια κατάταξη και στερώντας την πρωτιά από τους σταθερούς της λίστας, κ. Λάτση και κ. Νιάρχο.

Οι μετοχές του αξίζουν πάνω από 2,8 δισ. δολάρια και διευθύνει τον τομέα χαλκού και άλλων βασικών μετάλλων του ελβετικού κολοσσού Glencore που κυριαρχεί στην εμπορία και διακίνηση όλων των πρώτων υλών, από το βαμβάκι και το πετρέλαιο, ώς τον χαλκό και το νικέλιο.  

Λίγες θέσεις πιο κάτω, στην 464η θέση βρίσκεται ο Σπύρος Λάτσης με μετοχές που αγγίζουν τα 2,6 δισ. δολάρια. Ο Σπύρος Λάτσης ανέλαβε τα ηνία των επιχειρήσεων της οικογένειας και παρόλο που καταγόταν απο εφοπλιστική οικογένεια ίδρυσε τo EFG Group - το οποίο συμμετέχει στην ελληνική τράπεζα EFG Eurobank και στην ελβετική τράπεζα EFG International, έναν πολυεθνικό τραπεζικό όμιλο με σημαντική θέση στην αγορά Private Banking στην Ελβετία. Ο επιχειρηματίας διαθέτει ένα από τα πολυτελέστατα και μεγαλύτερα γιοτ στον κόσμο.

Με διαφορά ενός δισεκατομμυρίου από τον κ. Λάτση, ο Φίλιππος Νιάρχος εμφανίζεται στην 491η θέση της παγκόσμιας κατάταξης ο Φίλιππος Νιάρχος συνεχιστής της... εφοπλιστικής παράδοσης της γνωστής οικογένειας και φανατικός συλλέκτης έργων τέχνης με περιουσία 2,5 δισ. δολάρια.

Πρώτος στη συγκεκριμένη λίστα, δηλαδή ο πλουσιότερος άνθρωπος του κόσμου είναι ο 
Carlos Slim Helu, μεξικανός επιχειρηματίας, ιδιοκτήτης της Telecom, με μετοχές αξίας 69 δισ. δολάρια! Ακολουθεί ο Bill Gates της Microsoft με 61 δισ. δολάρια και ο Αμερικανός Warren Buffett της Berkshire Hathaway με 44 δισ. δολάρια. Στην τέταρτη θέση βρίσκεται ο Bernard Arnault της LVMH με 41 δισ. ευρώ, στην πέμπτη ο Ισπανός Amancio Ortega, ιδιοκτήτη των καταστημάτων Zara με 37,5 δισ. δολάρια. Έπονται ο Larry Ellison της Oracle με 36 δισ. δολάρια, ο Larry Ellison με 30 δισ. δολάρια και ο ιδιοκτήτης των καταστημάτων H&M, Stefan Persson με μετοχές αξίας 26 δισ. δολάρια.

Την ίδια ώρα, σε μιά άλλη σημαντική λίστα, εκείνη των πιο κερδοφόρων εταιρειών παγκοσμίως φιγουράρουν και ελληνικές επιχειρήσεις, όπως ο ΟΠΑΠ, τα Ελληνικά Πετρέλαια, ο ΟΤΕ, η ΔΕΗ, η ελληνική Coca Cola, Εθνική Τράπεζα, η ΑΤΕ Bank, η Alpha Bank, η Τράπεζα Πειραιώς και η Τράπεζα της Ελλάδος και η Eurobank.

Φυσικά, η εν λόγω εταιρείες βρίσκονται σε χαμηλές θέσεις δηλαδή στην 1000η θέση και πάνω με πρώτη την Εθνική Τράπεζα, η οποία καταλαμβάνει την 788η θέση παγκοσμίως. Στην πρώτη θέση δεσπόζει η εταιρεία 
Exxon Mobilτων ΗΠΑ με πωλήσεις 433,5 δισ. δολάρια και ακολουθεί η JPMorgan Chase με σαφώς μικρότερα μεγέθη αξίας 110,8 δισ. δολάρια.

Αναστασία Γαλάνη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου