Δευτέρα 9 Ιουλίου 2012

Νέες περικοπές μισθών για δημοσίους υπαλλήλους Τι αλλάζει στα ειδικά μισθολόγια

   Ερωτήματα για την τακτική που θα ακολουθήσει η κυβέρνηση στο θέμα των ειδικών μισθολογίων δημιούργησε η δήλωση που έκανε τη Δευτέρα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σίμος Κεδίκογλου ότι ειδικώς οι ένστολοι πλήττονται πολύ περισσότερο από άλλους κλάδους δημοσίων υπαλλήλων.
 
"Μπορούμε να δεσμευθούμε ότι καταβάλλεται κάθε προσπάθεια να μην υπάρξει άλλες θυσίες", τόνισε ο κ. Κεδίκογλου στο ερώτημα αν η κυβέρνηση θα κληθεί να υλοποιήσει τα ειδικά μισθολόγια και να περικόψει κατά συνέπεια τους μισθούς των δικαστικών, των ενστόλων, των πανεπιστημιακών και των γιατρών.
 
Σε συνέντευξή του στην τηλεόραση του Σκάι, ο κ. Κεδίκογλου προσπάθησε να αποσυνδέσει τους ενστόλους από τις υπόλοιπες κατηγορίες εργαζομένων. "Ειδικά για τους ένστολους αυτό που κάνουμε είναι να χρησιμοποιήσουμε λιγο ποδοσφαιρική ορολογία", είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και εξήγησε ότι κατά την άποψή του "η καλύτερη άμυνα είναι η επίθεση".
 
"Προτιμάμε να κινηθούμε πιο επιθετικά στις αποκρατικοποιήσεις και στις διαρθρωτικές αλλαγές", τόνισε ο κ. Κεδίκογλου εξηγώντας ότι έτσι τα κυβερνητικά στελέχη θα επιχειρήσουν να βάλουν φρένο σε νέες μειώσεις μισθών.
 
 
Στην εξοικονόμηση 200 εκατ. ευρώ φέτος και 400 εκατ. ευρώ το 2013 από το «μαχαίρι» στα ειδικά μισθολόγια 200.000 ένστολων, γιατρών του ΕΣΥ, δικαστικών, αρχιερέων, πανεπιστημιακών και διπλωματικών υπαλλήλων, στοχεύει η τρόικα.
 
Δεν πρόκειται για ένα νέο μέτρο, καθώς οι περικοπές της τάξης του 12% στις αποδοχές από τον Ιούλιο, περιλαμβάνονται στο δεύτερο μνημόνιο.
 
Το μνημόνιο προβλέπει περικοπές 12% στις αποδοχές τους από τον Ιούλιο, με στόχο την εξοικονόμηση 200 εκατ. ευρώ φέτος και 400 εκατ. ευρώ το 2013.
 
Αν η κυβέρνηση αποφασίσει ότι δεν θέλει να υλοποιήσει τις προγραμματισμένες περικοπές στις αποδοχές 200.000 υπαλλήλων των λεγόμενων ειδικών μισθολογίων, θα πρέπει να βρει άμεσα ισοδύναμα μέτρα 600 εκατ. ευρώ.
 
Το μήνυμα της τρόικας ήταν σαφές: δεν συζητάμε αλλαγές αν δεν δούμε σαφή «δείγματα γραφής» όχι μόνο στις αποκρατικοποιήσεις αλλά και στο μέτωπο της δημοσιονομικής προσαρμογής, μην περιμένετε δόση αν δεν υπάρξει θετική αξιολόγηση του προγράμματος.
 
Οι περικοπές προβλέπουν την κατάργηση δεκάδων επιδομάτων, την αναπροσαρμογή των βασικών μισθών και τη σύνδεση μισθού με τη βαθμολογική κατάταξη των υπαλλήλων, έτσι όπως εφαρμόστηκαν στο ενιαίο μισθολόγιο για τον «στενό» δημόσιο τομέα.
 
Οι μειώσεις δε θα έχουν οριζόντιο χαρακτήρα καθώς σύμφωνα με πληροφορίες θα προστατευτούν οι χαμηλόμισθοι υπάλληλοι των ειδικών μισθολογίων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου