Δευτέρα 16 Ιουλίου 2012

Νέα "μαύρη τρύπα" 2 δισ ευρω προβλέπει το ΔΝΤ

   Νέα «μαύρη τρύπα» προβλέπει για το 2012 το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στην έκθεση Ιουλίου για την παγκόσμια οικονομία.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που περιλαμβάνονται στην έκθεση, η Ελλάδα θα «κλείσει» την χρονιά παρουσιάζοντας πρωτογενές έλλειμμα 2% αντί αρχικής πρόβλεψης 1%, δηλαδή διπλάσια «τρύπα» στον προϋπολογισμό ύψους 4 δισ. έναντι προβλέψεως στο Μεσοπρόθεσμο για έλλειμμα 2 δισ.

Και το δημοσιονομικό έλλειμμα (συμπεριλαμβανομένων και των τόκων) υπολογίζεται να διαμορφωθεί στο 7%, αντί της αρχικής πρόβλεψης για 6,7%. Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο εκτιμά όμως πως και αυτά τα μεγέθη χρήζουν περαιτέρω αναθεώρησης.

Για το 2013 το ΔΝΤ υπολογίζει το έλλειμμα στο 2,7% (προ το παρόν) δηλαδή υπολογίζει πως η Ελλάδα θα υποχρεωθεί σε εξοικονομήσεις μέσα σε μία χρονιά που θα αγγίζουν τα 8,6 δισ. ευρώ!

Με τα δεδομένα αυτά το ελληνικό χρέος θα διαμορφωθεί το 2012 στο 162,6% και το 2013 στο 171% του ΑΕΠ.

Ειδική αναφορά γίνεται από το ΔΝΤ και για αυτό που οι ιθύνοντές του ονομάζουν πιθανή δημιουργία «κόπωσης προσαρμογής». Λέγοντας χαρακτηριστικά πως τόσο στην Ελλάδα, όσο και στην Ιρλανδία και την Πορτογαλία, «η προσαρμογή προχωρά, όμως η πρόσφατη επιδείνωση του πολιτικού και του οικονομικού κλίματος ειδικά στην Ελλάδα στέλνει προειδοποιητικό σήμα αναφορικά με πιθανή δημιουργίας ‘κόπωσης προσαρμογής’, κάτι που εξακολουθεί να αποτελεί απειλή για τη συνέχιση των μεταρρυθμίσεων».

Ενώ για την Ισπανία και την Ιταλία, οι ιθύνοντες του Ταμείου δηλώνουν ότι εφαρμόζουν σημαντικές μειώσεις του ελλείμματος για τα επόμενα δύο χρόνια προκειμένου να ανακτήσουν την εμπιστοσύνη των αγορών.

ΔΝΤ για Ισπανία: «Δεν πιάνετε τους στόχους του προγράμματος»
Βέβαια ειδικότερα για την Ισπανία η έκθεση του ΔΝΤ τονίζει πως η Ισπανία δεν θα καταφέρει να επιτύχει τους δημοσιονομικούς στόχους για το 2012 και το 2013, τονίζοντας ωστόσο ότι οι προβλέψεις δεν λαμβάνουν υπόψη τα μέτρα λιτότητας 65 δισ. ευρώ που παρουσίασε ο Ισπανός πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι την περασμένη εβδομάδα.

Ειδικότερα, η έκθεση του ΔΝΤ αναφέρει ότι το δημοσιονομικό έλλειμμα της Ισπανίας θα υποχωρήσει στο 7% του ΑΕΠ το 2012 και στο 5,9% το 2013.

Την ίδια ώρα, το χρέος της Ισπανίας αναμένεται να φτάσει το 90,3% του ΑΕΠ το 2012 και το 96,5% το 2013, αν και το Ταμείο σημειώνει ότι ενδέχεται να διαμορφωθεί σε χαμηλότερα επίπεδα όταν τεθεί σε ισχύ η απευθείας ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών από τον EFSF.

«Μαύρες προβλέψεις» και για την παγκόσμια οικονομία
Την ίδια ώρα όμως το Ταμείο προχωρά και σε δραματική … υποχώρηση των προβλέψεών του για την παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη φέτος αλλά και το 2013, κάνοντας λόγο για αύξηση των κινδύνων για τη χρηματοοικονομική σταθερότητα το β΄ τρίμηνο της τρέχουσας χρονιάς.

Συγκεκριμένα, στην επικαιροποιημένη του πρόβλεψη για την παγκόσμια οικονομία (World Economic Outlook), το ΔΝΤ αναφέρει μεταξύ άλλων πως η ήδη υποτονική ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας δείχνει σημάδια περαιτέρω αδυναμίας, κυρίως λόγω των συνεχιζόμενων προβλημάτων στην Ευρώπη και της χαμηλότερης του αναμενομένου ανάπτυξης στις αναδυόμενες αγορές.

Στον αντίποδα εκτιμά πάντως ότι η δημοσιονομική προσαρμογή τόσο στις ανεπτυγμένες, όσο και στις αναδυόμενες οικονομίες «προχωρά με τον αναμενόμενο ρυθμό».

Στην έκθεσή του το ΔΝΤ θεωρεί ότι η παγκόσμια οικονομία θα αναπτυχθεί με ρυθμό 3,5% φέτος, (έναντι πρόβλεψης 3,6% τον περασμένο Απρίλιο) και με 3,9% το 2013 (από 4,1% τον Απρίλιο). Για την ευρωζώνη αναμένει ύφεση 0,3% φέτος και ανάπτυξη 0,7% το 2013 (από 0,9% που ήταν η προηγούμενη εκτίμηση).

Ενώ όσον αφορά στον μεγαλύτερο κίνδυνο για την παγκόσμια οικονομία, ο επικεφαλής οικονομολόγος του Ταμείου κ. Ολιβιέ Μπλανσάρ, θεωρεί πως αυτός είναι «η καθυστερημένη ή ανεπαρκής πολιτική δράση που απειλεί να οδηγήσει σε περαιτέρω κλιμάκωση της κρίσης στην ευρωζώνη»!

Ο κ. Μπλανσάρ χαρακτηρίζει μεν τις αποφάσεις που ελήφθησαν στη σύνοδο Κορυφής του Ιουνίου ως «βήματα προς τη σωστή κατεύθυνση», επισημαίνει όμως πως επείγει η έγκαιρη εφαρμογή των μέτρων αυτών, σε συνδυασμό με την περαιτέρω πρόοδο στην τραπεζική και δημοσιονομική ένωση. Συγκεκριμένα τονίζει πως «η απόφαση για τη δημιουργία ενιαίας εποπτικής αρχής για τα πιστωτικά ιδρύματα και η άμεση ένεση κεφαλαίων στις τράπεζες από το ταμείο διάσωσης της ευρωζώνης, τον ESM, είναι σημαντικά βήματα για την επίλυση της κρίσης, όμως χρειάζεται να γίνουν περισσότερα».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου