Τετάρτη 11 Ιουλίου 2012

Νικολόπουλος: Αδυνατώ να ψηφίσω νόμους που θα επιδεινώσουν τη ζωή των Ελλήνων

   "Μετά την από 6.7.2012 συνάντησή μου (μετά του Υπουργού, Γιάννη Βρούτση) με την Τρόικα, στο πλαίσιο της προγραμματισμένης συνάντησης μας, διαπίστωσα με μεγάλη μου έκπληξη και οδύνη ότι οι εκπρόσωποι των δανειστών μας, ουδόλως προτίθενται να επαναδιαπραγματευτούν τα εργασιακά, ασφαλιστικά και προνοιακά ζητήματα, ούτε έστω σε κάποιες πτυχές τους. Αλλά και πως τα όσα προεκλογικά θέταμε ως κυρίαρχα ζητήματα επαναδιαπραγμάτευσης, καθώς και όσα περιλαμβάνονται στην προγραμματική διακήρυξη που έφτιαξες με τους άλλους δύο πολιτικούς αρχηγούς, δεν αποτελούν πλέον ούτε τη δική μας πολιτική στρατηγική και τακτική", υποστηρίζει ο Νίκος Νικολόπουλος στην "άκρως εμπιστευτική" επιστολή με την οποία γνωστοποίησε στον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά την παραίτησή του από την θέση του υφυπουργού Εργασίας.
 
"Αισθάνομαι ότι τα πράγματα παίρνουν εντελώς διαφορετική τροπή από αυτή που προεκλογικά σχεδιάσαμε και στηρίξαμε ενώπιον του λαού, με αποτέλεσμα να μην μπορώ να παραστώ, αφενός αύριο και μεθαύριο στις συναντήσεις με τα τεχνικά κλιμάκια της Τρόικα, αφετέρου εκ νέου στην συνάντηση με την Τρόικα, ενώ φυσικά μου είναι απολύτως αδύνατο να υποστηρίξω και να ψηφίσω νομοσχέδια που θα μεταβάλλουν επί τα χείρω τη ζωή των Ελλήνων, ειδικά στα πεδία των μισθών, των κυρίων και επικουρικών συντάξεων, των προνοιακών και πολυτεκνικών επιδομάτων", επισημαίνει ο κ. Νικολόπουλος στην επιστολή που ενεχείρισε στον κ. Σαμαρά στις 8 Ιουλίου.
 

Διαβάστε εδώ το πλήρες κείμενο της επιστολής του κ. Νικολόπουλου προς τον πρωθυπουργό
 
Το παρασκήνιο της παραίτησης του κ. Νικολόπουλου
Το βράδυ της Κυριακής, λίγο πριν ξεκινήσει η ψηφοφορία για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνησή του, ο Αντώνης Σαμαράς έλαβε μια επιστολή από τον υφυπουργό Εργασίας Νίκο Νικολόπουλο.

Συμπτωματικά, το στιγμιότυπο καταγράφηκε από τους φωτογραφικούς φακούς, ουδείς όμως μπορούσε να φανταστεί ότι στο γράμμα που ο κ. Νικολόπουλος ενεχείρισε στον πρωθυπουργό εξηγούσε ότι παραιτείται από υφυπουργός κυρίως λόγω της διαφωνίας του με την κατανομή αρμοδιοτήτων στο υπουργείο Εργασίας...
 
Η πληροφορία που ήθελε στενό συνεργάτη του κ. Νικολόπουλου να έχει επικοινωνήσει με το ΣΔΟΕ προκειμένου να διευθετήσει εκκρεμή υπόθεση επιχειρηματία, με τον οποίο είχε φιλικές σχέσεις ο πρώην υφυπουργός Εργασίας, ήταν ο πρώτος (ίσως και βασικός λόγος) για να διαταραχθούν οι σχέσεις του Αχαιού πολιτικού με τον Αντώνη Σαμαρά. Η σχετική πληροφορία έφτασε στο Μέγαρο Μαξίμου, μέσω του ημερήσιου Τύπου, στον οποίο φιλοξενήθηκε ένα κουίζ, το οποίο περιέγραφε το γεγονός.
 
Επρόκειτο για παρέμβαση που είχε γίνει προς τον ΣΔΟΕ, λίγες ώρες αφότου είχε αναλάβει τα καθήκοντά του, ο νέος υφυπουργός Απασχόλησης.
 
Ο κ. Νικολόπουλος που διετέλεσε τομεάρχης εργασίας της ΝΔ , δεν έκρυψε την απογοήτευσή του που δεν έλαβε υπουργικό πόστο αλλά και την αρμοδιότητα του ΟΑΕΔ, η οποία παραδοσιακά ανήκει στον εκάστοτε υπουργό εργασίας.
 
Τη Δευτέρα, μόλις ο βουλευτής Αχαΐας πήρε το μήνυμα της δυσαρέσκειας του πρωθυπουργού διέρρευσε στους δημοσιογράφους την επιστολή παραίτησής του στην οποία εκφράζει τη διαφωνία του με την απόφαση της κυβέρνησης να μην θέσει στη συνάντηση με την τρόικα  θέμα επαναδιαπραγμάτευσης στα εργασιακά, συνταξιοδοτικά, ασφαλιστικά και προνοιακά ζητήματα  που  θα έπρεπε- όπως τόνισε -  να έχουν τεθεί εμφατικά στο τραπέζι των συζητήσεων από την αρχή. Πάντως την Παρασκευή μετά τη συνάντηση με την Τρόικα, ο κ. Νικολόπουλος φαινόταν να έχει αποδεχτεί  την απόφαση της κυβέρνησης ότι δεν τίθεται θέμα επαναδιαπραγμάτευσης...

Η παραίτηση του κ. Νίκου Νικολόπουλου προκάλεσε οργή στο Μέγαρο Μαξίμου που προσπάθησε να την αντιμετωπίσει υποβαθμίζοντας το θέμα και αποδίδοντάς την σε άλλα αίτια και όχι στην απουσία διάθεσης για επαναδιαπραγμάτευση στα εργασιακά ζητήματα που επικαλείται στην επιστολή του ο πρώην υφυπουργός.
 
“Άνευ σημασίας” την χαρακτήρισε ο κ. Δημήτρης Αβραμόπουλος μετά την συνάντησή του με τον πρωθυπουργό κ. Αντώνη Σαμαρά ενώ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Σίμος Κεδίκογλου είπε ότι “τελικά δεν είναι όλοι για τα δύσκολα”. Από την πρώτη εβδομάδα ο κ. Νικολόπουλος είχε ανεβάσει τον πήχη λέγοντας δημοσίως ότι “δεν θα γίνουν νέες περικοπές μισθών και συντάξεων” ενώ στην επιστολή του αφήνει να εννοηθεί ότι αυτός ο στόχος είχε εγκαταλειφθεί από την κυβέρνηση. “Πότε πρόλαβε να δει τις διαθέσεις της κυβέρνησης αφού έγινε μόνο μία συνάντηση της ηγεσίας του υπουργείου με την Τρόικα που ήταν διερευνητική;” απαντά το Μέγαρο Μαξίμου.
 
Καθώς είναι η δεύτερη παραίτηση μετά του κ. Βασίλη Ράπανου που σχετίζεται με τις δυσκολίες της οικονομικής πολιτικής η κυβέρνηση θέλει να την αφήσει πίσω και να κλείσει το θέμα όσο το δυνατόν ταχύτερα. Το σημαντικότερο είναι ότι η ενέργεια του πρώην υφυπουργού Εργασίας επιβεβαιώνει την κριτική της αντιπολίτευσης που υποστηρίζει ότι “ο κ. Σαμαράς αθέτησε ήδη την υπόσχεση για επαναδιαπραγμάτευση του Μνημονίου με την οποία κέρδισε τις εκλογές”. Το θέμα επιτείνει και τη νευρικότητα στο εσωτερικό της κοινοβουλευτικής ομάδας της ΝΔ. Είναι αρκετοί οι βουλευτές του κόμματος που εμφανίζονται ανήσυχοι ήδη από το βράδυ του Σαββάτου μετά την ομιλία του υπουργού Οικονομικών κ. Γιάννη Στουρνάρα.
 
Ο κ. Νικολόπουλος, μιλώντας με δημοσιογράφους, βεβαίωσε ότι στηρίζει την κυβέρνηση αν και αντιλαμβάνεται ότι η παραίτησή του δημιουργεί σοβαρό πρόβλημα και προσθέτει ένα ακόμα όπλο στην φαρέτρα της αντιπολίτευσης.
 
«Καταλαβαίνω ότι δημιουργώ πρόβλημα αλλά αν έμενα θα δημιουργούσα ακόμη μεγαλύτερα» – τόνισε ο πρώην υφυπουργός και συνέχισε: «Το γνωρίζω πως εάν καταψηφίσω τους νόμους της κυβέρνησης θα διαγραφώ». Παράλληλα έθεσε και ένα ζήτημα το οποίο ενδέχεται να προκύψει άμεσα με την έναρξη του κοινωνικού διαλόγου. «Δεν έχει κανένα νόημα να συζητήσουμε για τη μετενέργεια μετά από τρεις μήνες ενώ κάθε μέρα λήγουν συλλογικές συμβάσεις. Τι θα έλεγα εγώ στη ΓΣΕΕ τώρα ειδικά που ξεκινά ο κοινωνικός διάλογος;».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου