Παρασκευή 27 Ιουλίου 2012

Reuters: Νέο «κούρεμα» ίσως και μέσα στον Αύγουστο

  Μια νέα αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους μοιάζει ως η ύστατη λύση για να διασωθεί η Ελλάδα, ιδίως από τη στιγμή που το πρώτο «κούρεμα» των ομολόγων του ελληνικού Δημοσίου (PSI) αποδεικνύεται πως «δεν στάθηκε ικανή να επαναφέρει τη χώρα στο δρόμο της φερεγγυότητας»!

Αυτό μεταδίδει το πρακτορείο Reuters που μεταδίδει πως Ευρωπαίοι αξιωματούχοι επεξεργάζονται ένα  σχέδιο, για την ακρίβεια «ένα τελευταίο σχέδιο που θα επιτρέψει στην Ελλάδα να μειώσει και άλλο το χρέος της και να παραμείνει μέλος της Ευρωζώνης».

Σύμφωνα με το σχέδιο αυτό τα ελληνικά κρατικά ομόλογα που κατέχουν τόσο η ΕΚΤ όσο και οι υπόλοιπες κεντρικές τράπεζες θα «κουρευτούν» έως και 30%.  

Στόχος του νέου «κουρέματος»  θα είναι η μείωση του ελλείμματος κατά 70 με 100 δισ. ευρώ ώστε να φτάσει το 100% ως ποσοστό του ΑΕΠ της χώρας.  Κάτι τέτοιο, εντούτοις, συνεπάγεται ότι η ΕΚΤ και οι άλλες κεντρικές τράπεζες θα πρέπει να δεχθούν ζημιές στο χαρτοφυλάκιο των ομολόγων που κατέχουν, ενώ πιθανή είναι και η εμπλοκή των κρατών. Τόσο, δηλαδή, η ΕΚΤ όσο και ορισμένες κεντρικές τράπεζες θα χρειαστούν ανακεφαλαιοποίηση.  

Βάσει του δημοσιεύματος, τέλος, το σχέδιο αυτό βρίσκεται ακόμη σε αρχικό στάδιο και δεν έχουν γίνει επίσημες συζητήσεις.

Ωστόσο, η πεποίθηση που επικρατεί είναι ότι το ελληνικό πρόγραμμα έχει εκτροχιαστεί και απαιτείται «επιθετική δράση», προκειμένου το χρέος να καταστεί βιώσιμο.

Σημειώνεται ότι το ΔΝΤ, αλλά και η Κομισιόν έχουν ξεκαθαρίσει ότι οι οποίες αποφάσεις σχετικά με την Ελλάδα θα ληφθούν μετά τον Σεπτέμβριο, οπότε θα συνεχιστεί η αξιολόγηση της τρόικας επί του ελληνικού προγράμματος.

Eντύπωση εξάλλου προκαλεί το γεγονός πως αυτό το δημοσίευμα του Reuters έρχεται μόλις μία ημέρα μετά το δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας Die Welt που ανέφερε πως οι δανειστές της Ελλάδας επεξεργάζονται ένα … Plan D για τη διάσωση της ελληνικής οικονομίας, το οποίο προβλέπει την παραίτηση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, αλλά και των ιδιωτών ομολογιούχων κατόχων ελληνικών ομολόγων ξένου δικαίου που δεν μετείχαν στο PSI από μέρος των κερδών που καταγράφουν από τις επενδύσεις τους σε ελληνικά ομόλογα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου