Τετάρτη 11 Ιουλίου 2012

Αρβανιτόπουλος εναντίον Τζαβάρα


 Αρβανιτόπουλος εναντίον Τζαβάρα

Το νέο ενδοκυβερνητικό μέτωπο που προκαλεί τη δυσφορία του Πρωθυπουργού

Ένταση υπάρχει στη «συγκατοίκηση» των κ.κ. Κ. Αρβανιτόπουλου και Κ. Τζαβάρα στο υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού.

Μία ημέρα μετά την παραίτηση του κ. Ν. Νικολόπουλου στο υπουργείο Εργασίας, λόγω διαφωνιών με τον κ. Γ. Βρούτση, δεν είναι λίγοι αυτοί που προεξοφλούν ότι το επόμενο μέτωπο δεν είναι άλλο από αυτό των κ.κ. Αρβανιτόπουλου και Τζαβάρα, ενώ μέχρι στιγμής δεν έχουν ξεκαθαριστεί οι αρμοδιότητες....


Με βάση τον αρχικό σχεδιασμό, ο κ. Τζαβάρας θα αναλάβει τον τομέα του Πολιτισμού. Ωστόσο, ο κ. Αρβανιτόπουλος θέλει να έχει τον πρώτο ρόλο, τόσο στα θέματα της Παιδείας, όσο και σε αυτά του Πολιτισμού.

Δυο άνθρωποι με διαφορετικό χαρακτήρα

Βεβαίως, η συνύπαρξη των δύο ανδρών κατέστη εξ αρχής προβληματικοί. Οι δύο υπουργοί δεν έχουν μόνο διαφορετικό χαρακτήρα, αλλά και τελείως διαφορετική προέλευση.

Πανεπιστημιακός, με σπουδές στην Αμερική και με προσβάσεις στο περιβάλλον των δύο τελευταίων ηγεσιών της Ν.Δ, ο κ.Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος θεωρεί ότι το ενοποιημένο Υπουργείο Παιδείας, Πολιτισμού και Αθλητισμού είναι η μεγάλη του ευκαιρία για να εδραιώσει την παρουσία του στο πολιτικό σκηνικό. Παρότι γνωρίζει ότι τα «ανοιχτά μέτωπα» στην Παιδεία μπορεί να του προκαλέσουν φθορά, εκτιμά ότι θα μπορέσει να «ανακάμψει» με θετικές δράσεις στον Πολιτισμό και τον Αθλητισμό.

Μάλιστα, οι σχέσεις του με τον κ. Γιάννη Ιωαννίδη είναι καλές μέχρι στιγμής, αφού ο πρώην προπονητής έχει πλήρη και απόλυτη γνώση του τομέα του αθλητισμού και αρνείται κάθε παρέμβαση από άλλα κέντρα εξουσίας.

Αντιθέτως, η περίπτωση του κ. Κώστα Τζαβάρα είναι διαφορετική. Αυτοδημιούργητος πολιτικός της λαϊκής Δεξιάς, ο βουλευτής από την Ηλεία ανέβηκε πολιτικά και κοινωνικά σκαλί-σκαλί.

Ξεκινώντας το 1980 ως μάχιμος δικηγόρος, στη συνέχεια εξελέγη Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Πύργου και Δημοτικός Σύμβουλος Πύργου. Πρώτη φορά κατέλαβε βουλευτική έδρα το 2007 και έκτοτε επανεκλέγεται συνεχώς.

Σε κάθε περίπτωση, ο κ. Τζαβάρας δεν είναι άνθρωπος που θα αποδεχόταν «διακοσμητικό» ρόλο και έχει δικές του σαφείς απόψεις για την κυβερνητική πολιτική στον τομέα του εθελοντισμού. Εξωστρεφής χαρακτήρας, με λαϊκά χαρακτηριστικά και συνήθειες, θεωρείται δύσκολο να ταιριάξουν τα χνώτα του με αυτά του κ. Αρβανιτόπουλου.

Δυσφορία Σαμαρά

Οι δύο άνδρες δεν έχουν μέχρι στιγμής καταφέρει να κρατήσουν σε χαμηλό επίπεδο τις μεταξύ τους τριβές, ενώ ο καθένας έχει δώσει τη δική του ερμηνεία στο Μαξίμου.

Το γεγονός αυτό έχει προκαλέσει τη δυσφορία του πρωθυπουργού κ. Αντώνη Σαμαρά, τη στιγμή μάλιστα που η εικόνα της κυβέρνησης έχει δεχθεί πλήγματα με τις παραιτήσεις τριών Υπουργών σε 20 μόλις μέρες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου