Σάββατο 28 Ιανουαρίου 2012

Ανακοίνωση IIF: «Κούρεμα μόνο αν δεχθείτε τους όρους της Τρόικας»

   Πάμε για συμφωνία άμεσα εφόσον λυθούν τα θέματα που θέτει η Τρόικα. Ενα βήμα από την οριστικοποίηση του προγράμματος περικοπής του ελληνικού χρέους βρίσκονται οι ιδιώτες πιστωτές και η ελληνική κυβέρνηση όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του Διεθνούς Χρηματοπιστωτικού Ινστιτούτου (IIF). Βασική προϋπόθεση είναι πως θα τηρηθούν  στο ακέραιο οι απαιτήσεις που θέτει η Τρόικα για να εγκρίνει και τη δεύτερη δανειακή σύμβαση προς τη χώρα μας.

Υπό αυτές τις εξελίξεις καθίσταται εξαιρετικά κρίσιμη η συνάντηση του Ελληνα πρωθυπουργού με την Τρόικα. Το αποτέλεσμα αυτής της συνάντησης θα τεθεί υπόψη των πολιτικών αρχηγών κατά την αυριανή τους συνάντηση.

Η ανακοίνωση του IIF έχει ως εξής: 

"Συνεχίσαμε τις συνομιλίες σήμερα με τον έλληνα πρωθυπουργό Λουκά Παπαδήμο και τον αντιπρόεδρο και υπουργό των οικονομικών, Ευάγγελο Βενιζέλο για τα στοιχεία της εθελοντικής ανταλλαγής του χρέους. Σημειώθηκε περαιτέρω πρόοδος συγκριτικά με χθες, στα σημεία κατανόησης πάνω σε κομβικά νομικά και τεχνικά ζητήματα. 

Είμαστε κοντά στην ολοκλήρωση του εθελοντικού PSI εντός του πλαισίου, που εκφράστηκε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα από τον πρόεδρο του Eurogroup, Jean Claude Juncker. Αναμένουμε να καταλήξουμε την επόμενη εβδομάδα, καθώς οι συνομιλίες στα άλλα θέματα προχωρούν."

Νωρίτερα, ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος συναντήθηκε για πολλοστή φορά με τους εκπροσώπους της Τρόικας. Μετά τη λήξη της αποψινής συνάντησης με την τρόικα, ο κ. Βενιζέλος δήλωσε πως είμαστε πραγματικά ένα βήμα πριν από τη συμφωνία. «Πιστεύω ότι έχουμε κινηθεί απολύτως μέσα στο πλαίσιο των οδηγιών που μας έχει δώσει το Eurogroup και την επόμενη εβδομάδα θα είμαστε σε θέση να ολοκληρώσουμε αυτή την διαδικασία, παράλληλα φυσικά με τη διαπραγμάτευση που κάνουμε για το νέο πρόγραμμα, που είναι απολύτως συνδεδεμένο με τη νέα σύμβαση με τα νέα 130 δισ. ευρώ που πρέπει να λάβει η χώρα», δήλωσε χαρακτηριστικά ο υπουργός.

Συνέχισε λέγοντας πως στη συνάντηση με την Τρόικα έγινε η επισκόπηση όλων των ανοικτών θεμάτων, των δημοσιονομικών ζητημάτων, των ζητημάτων που συνδέονται με τις εργασιακές σχέσεις και το ασφαλιστικό σύστημα, με τη λειτουργία του τραπεζικού συστήματος και την επανακεφαλαιοποίησή του. Και φυσικά υπάρχει πάντα ο κατάλογος των διαρθρωτικών αλλαγών που θα ενισχύσουν την ανταγωνιστικότητα της χώρας.

Ο κύριος Βενιζέλος κατέληξε λέγοντας: «Οι επόμενες μέρες είναι καθοριστικές για την επόμενη δεκαετία. Το παιχνίδι που παίζεται είναι ιστορικής σημασίας. Και πρέπει να υπάρξει πραγματική συστράτευση των κομμάτων, οι αρχηγοί των οποίων θα συναντηθούν αύριο με τον Πρωθυπουργό, των κοινωνικών εταίρων, των συνδικαλιστικών οργανώσεων, των διαμορφωτών της κοινής γνώμης. Πρέπει να απαντήσουμε σε σκληρά διλήμματα και πρέπει να απαντήσουμε με διορατικότητα και αίσθηση υπευθυνότητας. Κανείς δεν μπορεί να κρύβεται πίσω από τον άλλον. Κανένα κόμμα πίσω από άλλο κόμμα, κανένα πολιτικό πρόσωπο πίσω από άλλο πολιτικό πρόσωπο. Είναι τώρα η ώρα της διαπραγμάτευσης και η ώρα της αλήθειας. Δεν υπάρχει –το επαναλαμβάνω- δυνατότητα επαναδιαπραγμάτευσης. Τώρα πρέπει όποιος μπορεί να βοηθήσει να βοηθήσει. Το να λέμε τραγούδια έξω από τον χορό δεν σημαίνει τίποτα. Όποιος μπορεί να “τραγουδήσει” υπέρ της χώρας να έρθει να το κάνει τώρα. Αυτό είναι μία παράκληση, δεν είναι μια πολιτική αντιπαράθεση, δεν είναι μία αντιδικία κλασικού τύπου. Είναι μια εθνική παράκληση».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου