Σάββατο 21 Ιανουαρίου 2012

Σοβαρό το ενδεχόμενο αναστολής λειτουργίας.Δευτέρα "κληρώνει" για Energa και Hellas Power

   Την Δευτέρα φαίνεται ότι θα κληρώσει τελικά (;) για την Energa και την Hellas Power, καθώς για να υπάρξει διακοπή της δυνατότητας παροχής ηλεκτρικού ρεύματος στους καταναλωτές θα πρέπει να ληφθεί η σχετική απόφαση από το διοικητικό συμβούλιο του ΔΕΣΜΗΕ, του διαχειριστή του συστήματος μεταφοράς ηλεκτρισμού.

Η συνεδρίαση της διοίκησης του ....φεσωμένου κατά 120 εκατ. ευρώ διαχειριστή προγραμματίστηκε για τη συγκεκριμένη μέρα, ενώ την Παρασκευή πραγματοποιήθηκε μακρά σύσκεψη στο υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής με τη συμμετοχή και της ΔΕΗ αλλά και της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας, με την τελευταία να διαβεβαιώνει - όπως επεσήμανε εξαρχής το protothema.gr - ότι δεν υφίσταται κίνδυνος διακοπής της ηλεκτροδότησης στους 200.000 πελάτες των δύο εταιρειών, καθώς σε περίπτωση αποκλεισμού τους, λόγω των οφειλών, οι καταναλωτές θα ηλεκτροδοτηθούν από την ΔΕΗ που λειτουργεί ως "τελευταίο καταφύγιο".

Στη διάρκεια της πολύωρης σύσκεψης διαπιστώθηκε ότι η ρωσοαραβική εταιρεία Worldwide Energy που ελέγχει τις Energa και Hellas Power δεν κατέβαλε, όπως είχε συμφωνηθεί, τα 27 εκατ. ευρώ έναντι της οφειλής της στον ΔΕΣΜΗΕ. Η ίδια η εταιρεία υποστηρίζει ότι δεν μπορεί να το πράξει αυτό καθώς έχουν δεσμευθεί οι λογαριασμοί της - μην ξεχνάμε ότι στην υπόθεση έχει παρέμβει και το ΣΔΟΕ...

Η επιστροφή των πελατών της Energa και της Hellaw Power φαντάζει αυτή τη στιγμή ως η πιθανότερη εξέλιξη(διαβάστε εδώ το σχετικό θέμα που είχε αναρτήσει από το πρωί της Παρασκευής το protothema.gr) και, μάλιστα, πληροφορούμαστε ότι ήδη οι αρμόδιες υπηρεσίες της κρατικής επιχείρησης ηλεκτρισμού ετοιμάζονται από τεχνικής πλευρας για κάτι τέτοιο. Πιθανότατα δε να χρειαστεί οι καταναλωτές να υπογράψουν μία σχετική σύμβαση με την ΔΕΗ για να ολοκληρωθεί και τυπικά η διαδικασία επιστροφής.

Θυμίζουμε ότι οι δύο εταιρείες έχουν φεσώσει και την ΔΕΗ με 70 εκατ. ευρώ - δεν έχουν αποδώσει, αν και τα έχουν εισπράξει από τους πελάτες τους, μέσω των λογαριασμών, τα ποσά που αναλογούν στη χρήση του δικτύου καθώς και στις Υποχρεώσεις Κοινής Ωφελείας) ενώ ένα ζήτημα που διερευνάται ήδη από τις αρμόδιες υπηρεσίες σχετίζεται σχετικά με το κατά πόσο οι δύο εταιρείες έχουν αποδώσει και το, επίσης εισπραττόμενο με τους λογαριασμούς, χαράτσι για τα ακίνητα το οποίο πρέπει να εισρεύσει στα ταμεία του υπουργείου Οικονομικών...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου