Παρασκευή 20 Ιανουαρίου 2012

Να διαβιβαστεί η δικογραφία για την ΕΛ.ΣΤΑΤ. ζητεί ο εισαγγελέας Βόμβα από Πεπόνη: Στη Βουλή τυχόν ευθύνες Παπανδρέου - Παπακωνσταντίνου

    Τη διαβίβαση της δικογραφίας για την υπόθεση της ΕΛΣΤΑΤ στη Βουλή, προκειμένου να διερευνηθούν τυχόν ποινικές ευθύνες του πρώην πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου, του πρώην υπουργού Οικονομικών Γιώργου Παπακωνσταντίνου και άλλων μελών του οικονομικού επιτελείου της προηγούμενης κυβέρνησης, ζήτησε με έγγραφό του προς τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ιωάννη Τέντε, ο οικονομικός εισαγγελέας Γρηγόρης Πεπόνης. 

Ο κ. Τέντες διαβίβασε ήδη την δικογραφία της υπόθεσης στον αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου κ. Νίκο Παντελή αρμόδιο για οικονομικά θέματα, ο οποίος και τη μελετά. 

Αφορμή για τη διερεύνηση της συγκεκριμένης υπόθεσης στάθηκαν οι καταγγελίες της καθηγήτριας και μέλους της ΕΛΣΤΑΤ κυρίας Ζωής Γεωργαντά περί διόγκωσης του αναθεωρημένου ελλείμματος του 2009, προκειμένου να ανοίξει ο δρόμος για την επιβολή σκληρών μέτρων λιτότητας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Πεπόνης στηρίζει την άποψή του περί διαβίβασης της δικογραφίας στη Βουλή τις 18 μαρτυρικές καταθέσεις που έλαβε στο πλαίσιο της έρευνας που διενήργησε αρχικά η εισαγγελέας Πρωτοδικών κυρία Πόπη Παπανδρέου και στη συνέχεια ο ίδιος. 

Το εντυπωσιακό στοιχείο είναι, σύμφωνα πάντα με τις πληροφορίες, ότι ο οικονομικός εισαγγελέας δεν εξετάζει ως ύποπτο τον επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ κ. Ανδρέα Γεωργίου, αν και τον είχε καλέσει να δώσει εξηγήσεις ενώπιον του με την ιδιότητα του υπόπτου. 

Αυτό δεν σημαίνει ότι ο κ. Γεωργίου δεν θα καταθέσει ως ύποπτος. Ο εισαγγελέας μπορούσε να τον καλέσει με την ιδιότητά αυτή χωρίς όμως να είναι υποχρεωμένος να του πάρει και κατάθεση από την στιγμή που η έρευνά του …σκόνταψε σε τυχόν ευθύνες του πρώην πρωθυπουργού, του κ. Παπακωνσταντίνου και άλλων μελών του οικονομικού επιτελείου της τότε κυβέρνησης. 

Αξίζει να σημειωθεί πως η κίνηση Πεπόνη να ζητήσει, δηλαδή, τη διαβίβαση της δικογραφίας για την υπόθεση της ΕΛΣΤΑΤ στη Βουλή, έρχεται μια μόλις ημέρα μετά τη (δεύτερη) αρχειοθέτηση των καταγγελιών που έκανε ο ίδιος και ο συνάδελφός του κ. Σπύρος Μουζακίτης περί παρεμβάσεων στο έργο τους από «οργανωμένα συμφέροντα». 

Εξάλλου, σκληρή γλώσσα για τους οικονομικούς εισαγγελείς για τον τρόπο με τον οποίο χειρίστηκαν την υπόθεση με τις καταγγελίες τις οποίες έκαναν, χρησιμοποίησε και ο υπουργός Δικαιοσύνης κ. Μιλτιάδης Παπαϊωάννου.

Ο κ. Παπαϊωάννου αφού έλαβε γνώση του πορίσματος του αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου κ. Φώτη Μακρή, με το οποίο τίθενται στο αρχείο για δεύτερη φορά, οι καταγγελίες των δύο οικονομικών εισαγγελέων, ανέφερε ότι η συμπεριφορά τους έπληξε το κύρος της Δικαιοσύνης. Μεταξύ άλλων, ο υπουργός Δικαιοσύνης, τους εγκαλεί γιατί δεν κατονόμασαν τελικά τα συμφέροντα που παρεμπόδισαν το έργο τους.

Οργίλη αντίδραση από το ΠΑΣΟΚ

Στην αντεπίθεση πέρασε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ, κ. Πάνος Μπεγλίτης, ο οποίος, αναφερόμενος προσωπικά στον κ. Πεπόνη, δήλωσε: "Εάν δεν πρόκειται για μια ακόμη επίδειξη επικίνδυνης αφέλειας, από τον κ. Πεπόνη, τότε έχουμε να κάνουμε με μια καλά οργανωμένη παρέμβαση στην πολιτική και οικονομική ζωή, που θέτει σε άμεσο κίνδυνο τα εθνικά συμφέροντα, σε αυτή την εξαιρετικά δύσκολη συγκυρία για τη χώρα και το λαό μας".

Όλη η δήλωση του κ. Μπεγλίτη έχει ως εξής:

«Αφού για δεύτερη φορά οι "καταγγελίες" των δύο οικονομικών Εισαγγελέων αρχειοθετήθηκαν από την προϊσταμένη αρχή τους και αποδείχθηκε "άνθρακας ο θησαυρός" , ο κ. Πεπόνης επανέρχεται, για να ζητήσει με έγγραφό του την αποστολή στη Βουλή για τη διερεύνηση τυχόν ποινικών ευθυνών του προέδρου του ΠΑΣΟΚ. Γ.Α. Παπανδρέου και του πρώην υπουργού Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου, για την υπόθεση της αναπροσαρμογής του ελλείμματος του 2009 από την Ελληνική Στατιστική Αρχή.

Εάν  δεν πρόκειται για μια ακόμη επίδειξη επικίνδυνης αφέλειας, από τον κ. Πεπόνη, τότε έχουμε να κάνουμε με μια καλά οργανωμένη παρέμβαση στην πολιτική και οικονομική ζωή, που θέτει σε άμεσο κίνδυνο τα εθνικά συμφέροντα, σε αυτή την εξαιρετικά δύσκολη συγκυρία για τη χώρα και το λαό μας.

Η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου θα πρέπει να προχωρήσει, άμεσα, σε όλες τις εκ του νόμου προβλεπόμενες, ενέργειές της.

Δεν έχει κανένας το δικαίωμα να παίζει με τα εθνικά συμφέροντα της χώρας, το πολιτικό σύστημα και την ομαλή λειτουργία του δημοκρατικού πολιτεύματος».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου