Παρασκευή 20 Ιανουαρίου 2012

Με φόντο και τη "βόμβα" Πεπόνη για αναζήτηση ευθυνών στη Βουλή Πυρ ομαδόν για την πολιτική που οδήγησε στο Μνημόνιο

    Η οικονομική πολιτική που οδήγησε την χώρα στο Μνημόνιο και σε μία πρωτοφανή οικονομική κρίση που κινδυνεύει να διαλύσει τον κοινωνικό ιστό δέχεται πλέον ομαδικά πυρά από διαφορετικές συνιστώσες του πολιτικού και του οικονομικού μας συστήματος.

Η αναζήτηση τυχόν ευθυνών του πρώην πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου και του πρώην "τσάρου" της οικονομίας Γιώργου Παπακωνσταντίνου που ζήτησε ο εκ των οικονομικών εισαγγελέων κ. Γρηγόρης Πεπόνης (διαβάστε εδώ  το σχετικό ρεπορτάζ) έρχεται σε μία ημέρα κατά την οποία αποδοκιμάζονται έντονα οι επιλογές της προηγούμενης κυβέρνησης.

Ο πρώην πρωθυπουργός κ. Κώστας Σημίτης γνωστοποίησε τμήματα της ομιλίας που θα εκφωνήσει την ερχόμενη εβδομάδα στο Βερολίνο, στα οποία αναφέρει χαρακτηριστικά ότι "Η συμφωνία μεταξύ της ΟΝΕ και της Ελλάδας για την πολιτική, που οφείλει να εφαρμόσει η Ελλάδα, ώστε να της χορηγηθεί το σύνολο των δόσεων του συμφωνηθέντος δανείου, γνωστή ως Μνημόνιο, συντάχτηκε χωρίς να υπάρχει ικανοποιητική προετοιμασία και λειτούργησε με τρόπο που επιδείνωσε την κατάσταση".

Μάλιστα, ο κ. Σημίτης χαρακτηρίζει την υπογραφή του Μνημονίου ως "πολιτικά μοιραίο λάθος το οποίο έχει ως αποτέλεσμα όχι μόνο να εξακολουθεί το αρχικό σκληρό πρόγραμμα λιτότητας παρά την ύφεση που επήλθε, αλλά και να επιτείνεται -λόγω της μη προσαρμογής των στόχων αναλόγως των συνεπειών της οικονομικής κρίσης- η ίδια η ύφεση κατά πολύ"

Από την πλευρά της Νέας Δημοκρατίας, ο εκπρόσωπος τύπου του κόμματος κ. Γιώργος Μιχελάκης συνέδεσε ευθέως την έρευνα που πραγματοποιεί η οικονομική δικαιοσύνη για το ενδεχόμενο τεχνητής αύξησης του ελλείμματος το 2009 με την "προσπάθεια απομάκρυνσης των δύο οικονομικών εισαγγελέων".

"Μετά τις σχετικές καταγγελίες των δύο Οικονομικών Εισαγγελέων, ακολούθησαν τα γνωστά γεγονότα και, μόλις χθες, εκδηλώθηκε νέα απόπειρα απομάκρυνσής τους, με το ερώτημα “εάν μπορούν να παραμείνουν στη θέση τους”, το οποίο έθεσε ο υπουργός Δικαιοσύνης κ. Παπαϊωάννου προς το Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο", ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Μιχελάκης.

Η ΝΔ ζητά την ταχύτατη και πλήρη διαλεύκανση της υπόθεσης ενώ επιφυλάχθηκε για την στάση που θα κρατήσει στην Βουλή.

Νωρίτερα, το πρωί της Παρασκευής, μιλώντας σε εκδήλωση του Ιδρύματος Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών, ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος κ. Γιώργος Προβόπουλος είχε επισημάνει ότι η πορεία προς την κρίση δεν ήταν αναπόφευκτη.

"Η πορεία θα μπορούσε να είχε ανακοπεί, αν τα προβλήματα είχαν αντιμετωπισθεί εγκαίρως, πριν αφεθούν να λάβουν εκρηκτικές διαστάσεις. Προειδοποιήσεις υπήρξαν και ήταν πολλές και επαναλαμβανόμενες", ανέφερε χαρακτηριστικά ο Διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου