Δευτέρα 30 Ιανουαρίου 2012

Έντονη κριτική προς τη Γερμανία από χώρες μέλη Στον ... τοίχο η Ελλάδα

  please wait 2 seconds for an uncompressed image, or press Ctrl+F5 for original quality page   Aντιμέτωπος με οξεία κριτική από τους εταίρους, για την αδυναμία της Ελλάδας να τηρήσει τα χρονοδιαγράμματα αλλά πρωτίστως τις δεσμεύσεις της απέναντί τους, βρίσκεται ο πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος κατά τη διάρκεια της εν εξελίξει Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες.

Μάλιστα όπως εγινε γνωστό ο πρωθυπουργός θα έχει κατ’ ιδίαν συνάντηση με τη Γερμανίδα Καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ αμέσως μετά το πέρας της Συνόδου.

Εκεί όπου και η Γερμανία συγκεντρώνει τα βέλη εταίρων της, ακόμα και παραδοσιακών της συμμάχων, καθώς η μη επίλυση του ελληνικού προβλήματος βαραίνει επικίνδυνα πλέον στην Ευρωζώνη, κάτι που αποδεικνύει και το αυξανόμενο ώρα με την ώρα … πορτογαλικό ζήτημα, που δείχνει πως η διάχυση της κρίσης δεν έχει αποφευχθεί.

Ενδεικτικά είναι τα δημοσιεύματα των μεγαλύτερων διεθνών ειδησεογραφικών πρακτορείων που επισημαίνουν τον κίνδυνο να χαθεί, εξαιτίας της ενασχόλησης των ηγετών με το ελληνικό πρόβλημα, χρόνος και ...φαιά ουσία από τους ηγέτες της Ευρώπης, οι οποίοι θα έπρεπε σήμερα ουσιαστικά να καταλήξουν στο νέο Δημοσιονομικό Σύμφωνο. Ένα Σύμφωνο ιδιαίτερα αυστηρό καθώς, σύμφωνα με προσχέδιο στο οποίο αναφέρεται το Dow Jones Newswire, προβλέπεται να θεσπίζει διαδικασία επιβολής ποινών από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο στις απείθαρχες δημοσιονομικά χώρες.

Είναι χαρακτηριστικό ότι το Bloomberg, παίζοντας μέχρι πριν από λίγη ώρα πρώτο το θέμα, αναφέρεται στον "κίνδυνο το ελληνικό χρέος να εκτροχιάσει την Σύνοδο Κορυφής", την πρώτη της νέας χρονιάς, η οποία συν τοις άλλοις ουσιαστικά θα έβαζε σε ένα δρόμο την ενίσχυση των μηχανισμών διάσωσης της Ευρωζώνης με περίπου μισό δισεκατομμύριο ευρώ εντός της χρονιάς.

Όπως μετέδιδε νωρίτερα το protothema.gr τουλάχιστον τέσσερις συνδαιτυμόνες της φράου Μέρκελ στο τραπέζι της Συνόδου εκφράζουν ενστάσεις. Για όλα τα ανοικτά θέματα: Συγκεκριμένα, ο Φιλανδός πρωθυπουργός Κατάινεν, προσερχόμενος στις Βρυξέλλες, τόνισε την ανάγκη να υπάρξει μια μορφή συμβιβασμού στο ελληνικό ζήτημα, ενώ παράλληλα, δήλωσε πως για την παροχή βοήθειας εκ μέρους των ευρωπαϊκών κρατών προς την Ελλάδα απαιτούνται περισσότερες πληροφορίες.

Με τη σειρά του  ο νέος Βέλγος πρωθυπουργός Έλιο ντι  Ρούπο προσήλθε στις Βρυξέλλες λέγοντας πως η περίπτωση της Ελλάδας θα συζητηθεί στη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής, ενώ επεσήμανε παράλληλα την … «ανάγκη ενίσχυσης της δύναμης πυρός των ευρωπαϊκών μηχανισμών στήριξης για την ανάσχεση της κρίσης».

Βέλγιο, Αυστρία, Ολλανδία και ενδεχομένως Λουξεμβούργο, Ισπανία ή και Ιταλία αναμένεται να εκφράσουν προς την κυρία Μέρκελ και τις «ενστάσεις» τους για την άμεση έγκριση και υλοποίηση του περιβόητου «δημοσιονομικού συμφώνου», ζητώντας πρόσθετες αλλαγές  στη συνθήκη της ΕΕ που θα αφορούν  στις χώρες της ΕΕ που δεν ανήκουν στην Ευρωζώνη.

Στον αντίποδα ο  Ιρλανδός πρωθυπουργός Έντα Κένι, ο  οποίος ήταν και ο πρώτος πολιτικός  ηγέτης στην Ευρωζώνη που είχε δημοσίως διαφωνήσει, τον περασμένο Οκτώβριο, με την αλλαγή των ευρωπαϊκών συνθηκών, τώρα εμφανίζεται βέβαιος πως  ακόμα και σήμερα θα υπογραφεί το νέο δημοσιονομικό σύμφωνο της ΕΕ. Τα λέει πάντως αυτά ενώ γνωρίζει πως για το συγκεκριμένο θέμα πιθανότατα θα χρειαστεί να κάνει δημοψήφισμα με προφανώς άγνωστο το τελικό του αποτέλεσμα …

Ο Σουηδός ομόλογός του από την άλλη συμφώνησε με την εκτίμηση της κυρίας Μέρκελ πως θα υπογραφεί άμεσα το νέο δημοσιονομικό σύμφωνο αλλά διαφώνησε μαζί της ως προς το θέμα της Ελλάδας αφού δήλωσε πως η Σουηδία επιδιώκει μια συζήτηση και μια άμεση λύση!

Συγκεκριμένα, ο κύριος Ράινφελντ τόνισε προσερχόμενος στη Σύνοδο πως «υπάρχει ολοένα "μεγαλύτερη απογοήτευση" για την αποτυχία της Ελλάδας να εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις», ενώ εκτίμησε πως οι μηχανισμοί διάσωσης της Ευρωζώνης χρειάζονται μεγαλύτερη δανειοδοτική ικανότητα.

Ο Ισπανός Πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι, με τη σειρά του, υπογράμμισε ότι το μόνο σίγουρο είναι ότι η Μαδρίτη δεν θα πετύχει τους στόχους της για το 2012, ενώ συμπλήρωσε ότι θα αποφανθεί για την αναδιάρθρωση των ισπανικών τραπεζών μέσα στην εβδομάδα.

Πάντως μέχρι ώρας οι Ευρωπαίοι ηγέτες φαίνεται να έχουν καταλήξει σε συμφωνία για την ενεργοποίηση του Μόνιμου Μηχανισμού Στήριξης (ESM). Σύμφωνα με το Reuters, το οποίο επικαλείται δηλώσεις Ευρωπαίων αξιωματούχων, η ισχύς του μόνιμου μηχανισμού σταθερότητας παραμένει στα 500 δισ. ευρώ.

"Υπάρχει συμφωνία αλλά η συνθήκη για το δημοσιονομικό σύμφωνο θα υπογραφεί σε μεταγενέστερο στάδιο" ανέφερε Ευρωπαίος αξιωματούχος, ενώ άλλοι δύο αξιωματούχοι από ευρωπαικές αποστολές στην Σύνοδο επιβεβαίωσαν την είδηση.

Με βάση ένα πρώτο προσχέδιο συμπερασμάτων Συνόδου, οι 27 φέρονται να συμφώνησαν πως πρέπει να γίνουν κι άλλα βήματα, ιδιαίτερα στον τομέα της ανάπτυξης. Το κείμενο περιλαμβάνει και … ευχολόγια για εθνικά σχέδια απασχόλησης και κίνητρα για την εργασία των νέων αλλά καμία απόφαση επί του πρακτέου! 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου