Σάββατο 21 Ιανουαρίου 2012

Τι κρίνεται και τι κλειδώνει μέσα στο Σαββατοκύριακο

Τι κρίνεται και τι κλειδώνει μέσα στο ΣαββατοκύριακοΈνα Σαββατοκύριακο έντονων διεργασιών είναι αυτό που ξεκινά σήμερα, για την ελληνική πολιτική και οικονομική ζωή.

Κατ αρχάς, μετά την οριστικοποίηση της συμφωνίας για το PSI+, φαίνεται να κλειδώνει και η ημερομηνία διεξαγωγής των επομένων εθνικών εκλογών. Βάση των ανελαστικών δεσμεύσεων που υπάρχουν, κάτι τέτοιο θα πρέπει να τοποθετείται χρονικά για το τέλος Απριλίου.

Έως τότε, θα έχει αρχίσει το κούρεμα του χρέους, θα έχει συμφωνηθεί η εκταμίευση της δεύτερης δόσης...

του νέου πακέτου βοήθειας προς την χώρα μας, ύψους 89 δισ. ευρώ, θα έχει καλυφθεί η μεγάλη ομολογιακή λήξη των14,4 δισ. ευρώ, της 20ης Μαρτίου, και θα έχουν εκπληρωθεί μια σειρά από άλλες κρίσιμες εκκρεμότητες που αφορούν την οικονομία της Ελλάδας.

Για να γίνουν όλα αυτά, όμως, η κυβέρνηση, μεταξύ άλλων, θα πρέπει να πάρει την Δευτέρα το απόγευμα την έγκριση του Eurogroup και αμέσως μετά να περάσει τις εξετάσεις της τρόικας, που ήδη έχει πιάσει δουλειά.

Αυτό πρακτικά συνεπάγεται ότι θα πρέπει να υλοποιήσει όλα όσα έχουν συμφωνηθεί από τον περασμένο Νοέμβριο και προς το παρόν είναι σε φάση …προετοιμασίας. Το κακό είναι πως αυτή τη φορά, η τρόικα βρίσκεται στην Ελλάδα με πολύάγριες διαθέσεις, όπως παραδέχονται και από το οικονομικό επιτελείο, οπότε περιθώρια για «αστεία» και αναβολές, μάλλον, δεν υπάρχουν.

Ενδεικτική για όσα έρχονται είναι η σκληρή στάση του κλιμακίου του ΔΝΤ, τόσο για τους μισθούς του ιδιωτικού τομέα όσο και για τις επικουρικές συντάξεις, στη χθεσινή, «αναγνωριστική» συνάντηση με τον πρωθυπουργό Λουκά Παπαδήμο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου