Δευτέρα 30 Ιανουαρίου 2012

Στον κόσμο της η Τρόικα... "Κόψτε 200 ευρώ από τον κατώτατο μισθό!"

       Μάχη μέχρις εσχάτων θα συνεχισει να δίνει έως την Τρίτη η ηγεσία του υπουργειου Εργασίας προκειμένου να πεισει  τους επικεφαλής της Τρόικας ότι οι μισθοί έχουν ήδη μειωθεί και περαιτέρω συρρίκνωση θα οδηγήσει σε βαθύτερη ύφεση την οικονομία.


Η Τρόικα ζητά οι περικοπες των αμοιβών να φτάσουν κατά μέσο όρο το 15%. Τα επισημα στοιχεία του ΣΕΠΕ δείχνουν ότι το τελευταίο τετράμηνο μεσω των επιχειρησιακών συμβάσεων το μισθολογικό κόστος μειωθηκε κατά 12% . Επιπλέον, έρευνα του ΙΟΒΕ προβλέπει ότι με τις επιχειρησιακές συμβάσεις , το 3ετές πάγωμα των μισθών και τη μείωση του μη μισθολογικού κόστους κατά 10% τα επόμενα χρόνια, η συνολική μείωση του κόστους εργασίας θα ξεπεράσει το 15%.


Η υπέρμετρη επιβάρυνση θα περιοριστεί και για το κατώτατο μισθό ο οποίος έχει μηνιαίο κόστος για τον εργοδότη 966 ευρώ από τα οποία τα 415 ευρώ ειναι μη μισθολογικό κόστος δηλ οι εισφορές και ο φορος μιθωτών υπηρεσιών  ενώ στο χέρι ο εργαζόμενος δεν παίρνει πάνω από 550,27 ευρώ.


 Ωστόσο οι δανειστές επιμένουν ότι ο κατώτατος μισθός, αν προστεθούν επιμερισμένα και τα δώρα ανέρχεται σε 863 ευρω και πρέπει να μειωθεί ακόμα και 200 ευρώ για να προσεγγίσει τα επίπεδα τις Πορτογαλίας ( 566), της Ισπανίας ( 748) και των πρώην ανατολικών χωρών (ακόμη χαμηλότερα) προς όφελος της ανταγωνίστηκότητάς .


Ο κατώτατος και ο 13 και 14ος παραμένουν κεντρικά σημεια της σκληρής διαπραγματευσης την οποία χειρίζεται προσωπικά ο πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος, ο οποίος βρίσκεται σε σύμπλευση με τους πολιτικούς αρχηγούς(διαβάστε εδώ το σχετικό ρεπορτάζ).


Οσοι παρακολούθησαν απο κοντά τις σκληρές διαπραγματεύσεις (διαβάστε εδώ το ρεπορτάζ από τις επαφές του σαββατοκύριακου) εκτιμούν ότι θα θεωρηθεί επιτυχία αν καταφέρει να διασώσει ένα από τα δύο και βλέπουν πιο πιθανόν να σωθεί ο 13ος και 14ος καθώς οι εκπρόσωποι της τρόικας θα επιθυμούσαν ο κατώτατος να συμπιεστεί κάτω απο τα 600 ευρώ .


Κι αν αυτό το ζήτημα παραμένει ακόμα προς διαπραγμάτευση ,οι  αξιωματούχοι απαιτουν την άμεση νομοθέτηση όλων των υπόλοιπων θεμάτων που είναι το πάγωμα μισθών ωριμάνσεων , η περικοπή στις επικουρικές καθώς και η μείωση μισθών, οι απολυσεις στις ΔΕΚΟ και τις τραπεζες και, βεβαίως, η πτώση τιμών από τους επαγγελματίες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου