Δευτέρα 23 Απριλίου 2012

«Περισσότερο» Μνημόνιο ζητά ο Βενιζέλος!


«Περισσότερο» Μνημόνιο ζητά ο Βενιζέλος!
Παράταση μνημονίου κατά 1 χρόνο πρότεινε χθες  ο πρόεδρος  του ΠΑΣΟΚ, σε μία προσπάθεια πλειοδοσίας επί των παροχών που δίνουν και παίρνουν μεταξύ των δύο κομμάτων. Ο κ. Ευάγγελος Βενιζέλος,κατά την ομιλία του σε προεκλογική συγκέντρωση επιτέθηκε στον πρόεδρο της Ν.Δ. Αντώνη Σαμαρά χαρακτηρίζοντας  «ανεφάρμοστα» τα μέτρα οικονομικής πολιτικής που  εξήγγειλε χθες το πρωί, κάνοντας μάλιστα  λόγο για εμπόριο ψευδαισθήσεων. Έσπευσε όμως και να πλειοδοτήσει. Προχώρησε και σε μία νέα, δική του εξαγγελία:  την παράταση του μνημονίου κατά 1 χρόνο, έως και το 2015. «Η προσαρμογή να μην γίνει τα επόμενα δυο χρόνια, όπως προβλέπεται στο πρόγραμμα, αλλά τα επόμενα τρία χρόνια μέχρι το τέλος του 2015» ανέφερε. 

«Το άπλωμα σε τρία χρόνια κάνει την προσαρμογή πιο ήπια, πιο φιλική για τον πολίτη, λιγότερο απειλητική, πιο φιλική για την ανάπτυξη και περιμένουμε να αντιδράσει ο κ. Σαμαράς και τα άλλα κόμματα σε αυτή τη συγκεκριμένη πρόταση που είναι εφικτή, που θα την πετύχουμε στη διαπραγμάτευση με τους εταίρους μας. Έχουμε βρει τις πηγές χρηματοδότησης της τρίτης χρονιάς, γιατί χρειαζόμαστε λεφτά απ’ έξω για να χρηματοδοτούμε την προσπάθεια ώσπου να φτάσουμε ξανά στη δημοσιονομική μας αυτοδυναμία, στην αυτοδύναμη Ελλάδα». 

Είναι η πρώτη φορά που ανοίγει επισήμως το ζήτημα της επιμήκυνσης του Μνημονίου. Προηγουμένως υπήρχαν μόνο έμμεσες αναφορές κυβερνητικών στελεχών για το παράθυρο που δίνει η χρηματοδότηση την οποία έχει προβλέψει και για το 2015 το ΔΝΤ.  

Επί της ουσίας, αναφέρουν κυβερνητικά στελέχη που ερωτήθηκαν σχετικά, το ΠΑΣΟΚ ανοίγει το θέμα επαναδιαπραγμάτευσης του μνημονίου ώστε τα 12 δις ευρώ μέτρων που πρέπει να θεσπιστούν τον Ιούνιο για τη 2ετία 2013- 2014 να διανεμηθούν σε 3 έτη. Το ερώτημα, βέβαια, είναι γιατί το κόμμα τους δεν το έκανε όταν είχε το ίδιο την αρμοδιότητα της διαπραγμάτευσης... 

Η διαπραγμάτευση  θα περιλαμβάνει και πολλά άλλα, με βάση την οικονομική ατζέντα των κομμάτων που ανατρέπει πολλές από τις δημοσιονομικές συμφωνίες του Μνημονίου. 

*  Με βάση όσα ο κ. Βενιζέλος εξήγγειλε:  «δεν πρόκειται να επιβληθούν νέοι φόροι αλλά αντιθέτως  «θα αρχίσει, όσο προχωράει το πρόγραμμα, η σταδιακή αφαίρεση των έκτακτων φόρων εισφορών και τελών που μπήκανε για να αντιμετωπίσουμε οξύτατες ανάγκες της κρίσης». Ειδική αναφορά έγινε και για αλλαγές στην έκτακτη εισφορά αλληλεγγύης και στο ειδικό τέλος ακινήτων που εισπράττεται μέσω της ΔΕΗ ώστε  να μην «κόβεται σε κανέναν το ρεύμα γιατί δεν έχει να πληρώσει». Δεσμεύθηκε δε ότι «δεν πρόκειται να θιγούν χαμηλόμισθοι και χαμηλοσυνταξιούχοι, δεν πρόκειται να γίνουν οριζόντιες περικοπές μισθών και συντάξεων». 

* Αλλά και ο κ. Αντώνης Σαμαράς, δεσμεύθηκε ότι δεν υπάρξουν νέοι φόροι, δεν θα γίνουν νέες  οριζόντιες περικοπές στις συντάξεις και οι περικοπές  που θα χρειαστούν για τα επόμενα δύο χρόνια θα προέλθουν κυρίως από περικοπή σπατάλης.  

Ο Αρχηγός της ΝΔ  προανήγγειλε επίσης στο δημοσιονομικό πεδίο: Αποκατάσταση στις πολύ χαμηλές συντάξεις και στα πολυτεκνικά επιδόματα. Μείωση του φορολογικών συντελεστών των Νομικών προσώπων στο 15%.  Φορολογική αμνήστευση για επιστροφή καταθέσεων. Οριστική τακτοποίηση αυθαιρέτων με χωροταξικό σχεδιασμό,  που μπορούν να αποφέρουν μέσα σε τέσσερα χρόνια, 9 δις. ευρώ. Αντικατάσταση του τέλους επί των ακινήτων με ένα ενιαίο νόμο για ακίνητη περιουσία όπως το ΕΤΑΚ και πάγωμα  στις αντικειμενικές αξίες. 

Οι δεσμεύσεις μένουν και ο Ιούνιος είναι κοντά. Και τότε θα πρέπει να γίνουν πράξη.  

Γεωργία Παππά

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου