Παρασκευή 27 Απριλίου 2012

Πονοκέφαλοι για ΠΑΣΟΚ–Ν.Δ. το υπόλοιπο Αττικής και Β'Αθηνών


Σε εκατόμβη ιδιαίτερα για το ΠΑΣΟΚ, αλλά και για τη Νέα Δημοκρατία, αναδεικνύεται η Περιφέρεια Αττικής. Αυτό δείχνουν έρευνες που δεν μπορούν να δουν το φως της δημοσιότητας λόγω της γνωστής απαγόρευσης.

Πονοκέφαλοι για ΠΑΣΟΚ–Ν.Δ. το υπόλοιπο Αττικής και Β'Αθηνών

Σύμφωνα με τα στοιχεία, το προβάδισμα της Ν.Δ και στις πέντε εκλογικές περιφέρειες της Αττικής δεν αμφισβητείται και φαίνεται πως έχει παγιωθεί. Ωστόσο, τα ποσοστά που καταγράφονται είναι εξαιρετικά χαμηλά.

Από εκεί και πέρα διαπιστώνεται καθίζηση του ΠΑΣΟΚ, σε σημείο που σε ορισμένες εκλογικές περιφέρειες της Αττικής δεν είναι ξεκάθαρο ποιό είναι το δεύτερο κόμμα. Το στοιχεί αυτό προκαλεί ιδιαίτερο εκνευρισμό στο επιτελείο του κ. Ευάγγελου Βενιζέλου, ο οποίος ήθελε να αυξήσει τη συσπείρωση και να παγιώσει τη δεύτερη θέση του κόμματος σε βασικές περιφέρειες και ειδικά στα αστικά κέντρα.

Προφανώς αυτό θα μπορούσε να αποτελεί στοίχημα γοήτρου, το οποίο όμως, ίσως χαθεί ειδικά σε κρίσιμες περιφέρειες όπως το υπόλοιπο Αττικής και η Β’ Αθηνών. Οι συνεργάτες του κ. Βενιζέλου αναφέρουν μάλιστα πως η μεγαλύτερη ζημιά έχει προκληθεί από δηλώσεις που προκάλεσαν δυσφορία στην εκλογική βάση του ΠΑΣΟΚ, κυρίως από τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης κ. Θεόδωρο Πάγκαλο.

Το υπόλοιπο Αττικής και ο Πάγκαλος

Ειδικά για το παλαιό στέλεχος του Κινήματος αναφέρουν μάλιστα ότι αποτέλεσε ένα πρόσωπο που προκάλεσε ζημιά στο κόμμα και στην περιφέρειά του, αν και προφασίστηκε καλές προθέσεις. Η αρχή έγινε όταν η σύζυγος του κ. Πάγκαλου, η κ. Χριστίνα Χριστοφάκη, θέλησε να διεκδικήσει το δημαρχιακό θώκο στο Δήμο Σαρωνικού. Η συνέχεια δόθηκε με δηλώσεις του τύπου «Μαζί τα φάγαμε» και το αποκορύφωμα ήρθε όταν ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης άρχισε να υποβάλλει μηνύσεις σε όσους τον προκαλούσαν, αναφέρουν συνεργάτες του κ. Βενιζέλου.

Αυτά τα περιστατικά προκάλεσαν, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, την έντονη δυσαρέσκεια της παραδοσιακής εκλογικής βάσης του ΠΑΣΟΚ, η οποία άρχισε να στρέφεται προς άλλους πολιτικούς χώρους και ιδιαίτερα προς την Αριστερά. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε πως νέοι υποψήφιοι στο υπόλοιπο Αττικής υποστηρίζουν ότι ο κ. Πάγκαλος δεν προτίθεται και δεν διατίθεται να αντιμετωπίσει την κριτική και τη δυσαρέσκεια των παλιών ψηφοφόρων του, γι’ αυτό και δεν κατήλθε ως υποψήφιος.

Είναι χαρακτηριστικό ότι κάστρα του ΠΑΣΟΚ,όπως η Β' Πειραιά,έχουν καταρρεύσει ενώ τραγικά είναι και τα ποσοστά του στις δυτικές συνοικίες της Β' Αθηνών.

Η Ν.Δ. και οι διαρροές στη «Χρυσή Αυγή»

Από την άλλη πλευρά, στη Συγγρού επισημαίνουν ότι η Νέα Δημοκρατία δέχεται έντονεςπιέσεις κυρίως στις μεγάλες περιφέρειες λόγω διαρροών προς τα άλλα λεγόμενα δεξιογενή κόμματα και κυρίως προς τη «Χρυσή Αυγή».

Στελέχη της Ν.Δ. εκτιμούν μάλιστα πως το μόνο πρόσωπο που μπορεί λίγο να αλλάξει τα δεδομένα στο υπόλοιπο Αττικής είναι ο κ. Μάκης Βορίδης, ο οποίος έχει κάνει σημαντικό έργο κι έχει εργασθεί επίπονα. Όσον αφορά στη Β’ Αθηνών, η πολυετής ισχυρή παρουσία του προέδρου των «Ανεξάρτητων Ελλήνων» κ. Πάνου Καμμένου και η ευρεία αποδοχή του αποτελεί ένα δεύτερο ζητούμενο.

Δεν είναι τυχαίο ότι οι υποψήφιοι της Νέας Δημοκρατίας έχουν επιδοθεί σε προεκλογικό μαραθώνιο για να μεταστρέψουν το κλίμα που έχει διαμορφωθεί τις τελευταίες εβδομάδες.

Ποιοι κερδίζουν

Κερδισμένος εμφανίζεται ο ΣΥΡΙΖΑ , με λιγότερα κέρδη το ΚΚΕ, ενώ σε υψηλά ποσοστά εξακολουθεί να κινείται το κόμμα του Π. Καμμένου παρά τη μικρή κάμψη που παρουσιάζει.

Αντίθετα στο μεταίχμιο βρίσκονται ΛΑΟΣ, «Οικολόγοι Πράσινοι» και η «Δημοκρατική Συμμαχία» της κ. Ντόρα Μπακογιάννη. Τα τρία αυτά κόμματα, για να εξασφαλίσουν την είσοδό τους στη Βουλή, θα πρέπει να καταγράψουν υψηλά ποσοστά στο Λεκανοπέδιο, σίγουρα υψηλότερα από αυτά που φαίνονται στην πρόθεση και στην αναγωγή ψήφου.
Το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι ότι παραμένει ισχυρή η τάση για ψήφο τιμωρίας, οι πολίτες δείχνουν να αδιαφορούν ή να υποτιμούν το ενδεχόμενο ακυβερνησίας και του απόλυτου αδιεξόδου που θα δημιουργηθεί μετά τις εκλογές.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου