Πέμπτη 26 Απριλίου 2012

"Γκρέμισμα" ΝΔ-ΠΑΣΟΚ και στις μυστικές δημοσκοπήσεις - Κάτω από 40% και οι δύο


«Μία από τα ίδια» καταγράφουν όλες οι μυστικές δημοσκοπήσεις των κομμάτων ή των ξένων πρεσβειών στην Αθήνα που ενδιαφέρονται για το ελληνικό εκλογικό αποτέλεσμα και παρακολουθούν πολύ στενά το ελληνικό πολιτικό γίγνεσθαι.
Σύμφωνα με απόλυτα έγκυρη πηγή ξένης πρεσβείας «Οι έρευνες που έχουν γίνει και αυτή την εβδομάδα δεν καταγράφουν σημαντικές διαφοροποιήσεις ή μετακινήσεις πέρα από μια ελαφρά αύξηση της δύναμης των εθνικιστών (σ.σ. Χρυσή Αυγή). Τα δύο μεγάλα κόμματα εξακολουθούν να έχουν σοβαρό πρόβλημα και μάλιστα εντείνεται για το ένα από τα δύο (σ.σ. ο συνομιλητής μας δεν θέλησε να μας πει για πιο από τα δύο)».
Ερευνώντας πάντως τα αποτελέσματα που έδιναν οι εταιρείες δημοσκοπήσεων πριν από τις εκλογές του 2009 με το μοντέλο της αναγωγής των αναποφάσιστων διακριβώσαμε ότι η V-PRC είχε την μεγαλύτερη επιτυχία στην προσέγγιση του τελικού αποτελέσματος. Συγκεκριμένα το 2009 η εταιρεία αυτή ανέφερε τα εξής στην τελευταία της δημοσιευμένη έρευνα εκλογικής επιρροής δύο εβδομάδες πριν τις κάλπες της 4ης Οκτωβρίου 2009: 
«Η αυτοδυναμία του ΠΑΣΟΚ θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη. Κινείται πάνω από τα επίπεδα του 42%, με αυξητικές μάλιστα τάσεις, ενώ δεν υπάρχει σενάριο που να καταγράφει λιγότερες από 154 έδρες. Δύο ενδεχόμενα είναι ανοικτά αυτή τη στιγμή: το πρώτο είναι η εδραιωμένη πεποίθηση ότι κερδίζει τις εκλογές να δημιουργήσει ένα ακόμα μεγαλύτερο εκλογικό ρεύμα για το ΠΑΣΟΚ, το δεύτερο η ίδια πεποίθηση να οδηγήσει σε «χαλαρότερη» ψήφο υπέρ μικρότερων κομμάτων και πιθανώς σε μια αμυντική συσπείρωση στη ΝΔ παραδοσιακών δεξιών ψηφοφόρων.

 Η ΝΔ κινείται στα επίπεδα του 35% και είναι με τα σημερινά δεδομένα αδύνατον να ξεπεράσει σε κάθε περίπτωση το 36%. Οι έδρες της εκτιμάται ότι θα είναι κάτω από 100. Μέχρι στιγμής φαίνεται να χάνει το στοίχημα μιας επιτυχημένης προεκλογικής καμπάνιας με την οποία θα περιόριζε τη διαφορά. Η εκλογική συσπείρωση φτάνει το 68% περίπου και θα δώσει μάχη για να το ανεβάσει περιορίζοντας ίσως τις διαρροές της προς το ΛΑΟΣ. 

Τα μικρότερα κόμματα παραμένουν σταθερά στα ποσοστά που κατέγραψαν στην αρχή της προεκλογικής εκστρατείας, με το ΚΚΕ να βρίσκεται περίπου στο 8%, τον ΣΥΡΙΖΑ στο 4% και τον ΛΑΟΣ στο 6%. Δεν θα πρέπει να αποκλειστούν μικρές θετικές ή αρνητικές εκπλήξεις σε σχέση με τα ποσοστά τους, πάντως όχι σημαντικές ανατροπές. Οι Οικολόγοι-Πράσινοι χάνουν το στοίχημα της εισόδου στη Βουλή, αν και όσο το ποσοστό τους βρίσκεται στο 2.5% θα συνεχίσουν να ελπίζουν σε μια θετική ανατροπή».

Τα τελικά αποτελέσματα ήταν στις 4 Οκτωβρίου 2009 ήταν: ΠΑΣΟΚ 43,95% και 160 έδρες, ΝΔ 33,47% και 91 έδρες, ΚΚΕ 7,54% και 21 έδρες, ΛΑΟΣ 5,63% και 15 έδρες, Οικολόγοι 2,53% και καμία έδρα. Δηλαδή είχε πέσει πέσει κατά 97% κατά μ.ο. στα ποσοστά.
Ας δούμε τώρα και τα αποτελέσματα της αντίστοιχης τελευταίας δημοσκόπησης της V-PRC για τις εκλογές της 6ης Μαΐου: Στην εκτίμηση της εκλογικής επιρροής που αποτυπώνει την πρόθεση ψήφου η Νέα Δημοκρατία καταγράφει ποσοστό 22% και εμφανίζει μικρή πτώση σε σχέση με την προηγούμενη δημοσκόπηση του Μαρτίου.

Το ΠΑΣΟΚ για μια ακόμη φορά ιστορικά χαμηλά και ποσοστό 14,5%.

Τρίτο κόμμα ο ΣΥΡΙΖΑ με 13%, που επιβεβαιώνει τη δυναμική που εκφράζει στην ελληνική κοινωνία. Ακολουθεί το ΚΚΕ με 11,5%, διατηρώντας υψηλά τα ποσοστά του, ενώ η Δημοκρατική Αριστερά του Φώτη Κουβέλη καταγράφει ποσοστό 10%, εξαιρετικά υψηλό παρά την εκλογική πίεση που δέχεται από το ΠΑΣΟΚ.

Οι Ανεξάρτητοι Έλληνες συνεχίζουν να  καταγράφουν υψηλά ποσοστά, 9%, ενώ το Άρμα Πολιτών που  συνεργάζεται με τους Ανεξάρτητους Έλληνες, φτάνει το 1,5%.

Η Χρυσή Αυγή φτάνει το εξαιρετικά υψηλό ποσοστό 5%, ενώ το ΛΑΟΣ φαίνεται να μπαίνει τελικά στη Βουλή με ποσοστό 3,5%.

Οι Οικολόγοι Πράσινοι συνεχίζουν να παλεύουν για την είσοδό τους στο Κοινοβούλιο με 2,5%, ενώ η Δημοκρατική Συμμαχία της Ντόρας Μπακογιάννη βρίσκεται πολύ χαμηλά στο 1,5%. Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ καταγράφει ποσοστό 1% και το «άλλο κόμμα» 3,5%. Η αποχή, τα λευκά και το άκυρο φθάνουν στο 24,1%.
Βάσει αυτών των αποτελεσμάτων, απλά δεν πλησιάζουν ΝΔ και ΠΑΣΟΚ το 40% και γίνεται πρακτικά αδύνατη η συνέχιση της πολιτικής των Μνημονίων, ενώ στην Βουλή εισέρχονται οκτώ ή εννέα κόμματα. Χωρίς πάντως να αποκλείεται λόγω της υπόθεσης Συμπιλίδη να καταφέρει η ΔΗΣΥ να συγκεντρώσει 3%, οπότε εισέρχονται δέκα κόμματα.
Ακόμα και αν ικανό μέρος αυτών που ακόμα δηλώνουν "αναποφάσιστοι" τελικά επιλέξουν ένα από τα δύο μεγάλα κόμματα το ποσοστό τους δεν πρόκειται να ξεπεράσει το 42% και αυτό είναι "κλειδωμένο" θεωρούν οι δημοσκόποι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου