Πέμπτη 26 Απριλίου 2012

Για να μην ξεχνιόμαστε προ της κάλπης: Στα όρια της φτώχειας ο ένας στους τέσσερις Έλληνες!

Για να μην ξεχνιόμαστε προ της κάλπης: Στα όρια της φτώχειας ο ένας στους τέσσερις Έλληνες!Στα όρια της φτώχειας ή και κάτω από αυτά διαβιώνει τουλάχιστον ένας στους τέσσερις Έλληνες και ο εφιάλτης στα χρόνια της κρίσης μετατοπίζεται από την ομάδα των ηλικιωμένων στην ομάδα των νεότερων ζευγαριών με παιδιά αλλά και στους νέους εργαζομένους.

Με την αύξηση της ανεργίας και από τα στοιχεία που αποτυπώνονται στην έκθεση του Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος προκύπτει η θλιβερή πραγματικότητα.


Όπως αναφέρει το star.gr, σύμφωνα με τα στοιχεία, το ποσοστό των παιδιών ηλικίας μέχρι 15 ετών που ζουν κάτω από το όριο της σχετικής φτώχειας αυξήθηκε σε 22,3% το 2010 ( Ε.Ε 27 : 20,2%) από 19,3% το 2005 και είναι υψηλότερο κατά δύο και πλέον εκατοστιαίες μονάδες από το αντίστοιχο ποσοστό του συνολικού πληθυσμού.

Στην έρευνα του 2010, το χρηματικό όριο της σχετικής φτώχειας για ένα μονομελές νοικοκυριό ήταν 7.178 ευρώ το έτος ενώ για ένα τετραμελές νοικοκυριό με δύο ενήλικες και δύο παιδιά ήταν 15.073 ευρώ. Σήμερα, για ορισμένους Έλληνες τα ποσά αυτά έχουν φτάσει να φαντάζουν… σημαντικά εισοδήματα, γράφει το defencenet.gr.

Το 2010 το μέσο διαθέσιμο εισόδημα του συνόλου των νοικοκυριών της χώρας ήταν 24.244 ευρώ.
Τα δεδομένα του 2010 δείχνουν ότι η στέρηση βασικών αγαθών και υπηρεσιών (δυσκολία ικανοποίησης βασικών αναγκών, ανεπαρκείς συνθήκες στέγασης, αδυναμία πληρωμής δόσεων δανείων και λογαριασμών κ.ά.) δεν αφορά μόνο το φτωχό πληθυσμό αλλά και σημαντικό μέρος του μη φτωχού πληθυσμού.

Για παράδειγμα το ποσοστό του πληθυσμού που διαμένει σε κατοικία με στενότητα χώρου ανέρχεται σε 25,5% για το σύνολο του πληθυσμού, είναι 23,2% για το μη φτωχό πληθυσμό και 34,7% για το φτωχό πληθυσμό.

Επίσης το 27,8% του μη φτωχού πληθυσμού δηλώνει ότι επιβαρύνεται πάρα πολύ από τις συνολικές δαπάνες στέγασης, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό για το φτωχό πληθυσμό είναι 50,6%.
Καλό είναι λοιπόν να μην ξεχάσουμε μεταξύ άλλων και όλα τα εφιαλτικά νούμερα που μαθαίνουμε και που ξεσκεπάζουν πολλούς «εθνοσωτήρες», τη στιγμή που θα ρίχνουμε την πολύτιμη ψήφο μας…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου