Τετάρτη 14 Δεκεμβρίου 2011

Γιατί ο μαθητευόμενος μάγος Γ. Παπακωνσταντίνου παραμένει υπουργός


Γιατί ο μαθητευόμενος μάγος Γ. Παπακωνσταντίνου παραμένει υπουργός  
Όσο περνούν οι μέρες, όσο διαπιστώνεται το αδιέξοδο στην οικονομική πολιτική του Μνημονίου και κυρίως όσο ακούμε τα νέα μέτρα που εισηγούνται οι τροϊκανοί, τόσο επαναλαμβάνεται αβίαστα το ερώτημα «είναι δυνατόν να παραμένει στην κυβέρνηση ο μαθητευόμενος μάγος Γιώργος Παπακωνσταντίνου;» 

Θυμίζουμε ότι επί ημερών της παντοκρατορίας του πρώην «τσάρου»: Δεν δικαιώθηκε καμιά από τις οικονομικές προβλέψεις. Ούτε για τα έσοδα, ούτε για τις δαπάνες, ούτε για την ύφεση, ούτε για τον χρόνο επιστροφής στις αγορές. Όλα τα βάρη τα σήκωσαν οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι. Οι φοροφυγάδες χτυπήθηκαν μόνον στα λόγια. Και όσοι εισφοροδιέφευγαν, συνέχισαν να καπνίζουν επιδεικτικά τα πούρα τους στα σικάτα εστιατόρια. 

Η ανάπτυξη θεωρούνταν μεταφυσική ανησυχία- το είπε και ο (δεξί του χέρι) Σαχινίδης στη Βουλή. Το ενδεχόμενο να διαπραγματευτούμε με τους δανειστές μας, με αυτούς που επέβαλαν μια άδικη και αδιέξοδη πολιτική, έμοιαζε με ανέκδοτο- το είπε γκρόσο μόντο ο ίδιος ο Παπακωνσταντίνου στη Βουλή. Το καρφί στο πολιτικό φέρετρο του αδέξιου Χάρι Πότερ της ελληνικής οικονομίας, το έβαλε ο ίδιος ο Ευ. Βενιζέλος, λέγοντας προχθές: 

«Έχω αναλάβει στα μέσα Ιουνίου την ευθύνη αυτής της θέσης, γνωρίζοντας πάρα πολύ καλά τι έχω να αντιμετωπίσω και πρέπει να σας πω ότι ανέλαβα αυτή την ευθύνη έχοντας πολύ συγκεκριμένες απόψεις για το τι έπρεπε να γίνει από τον Οκτώβριο του 2009, έως το Μάιο του 2010, οπότε και συνήφθη η πρώτη δανειακή σύμβαση και η χώρα εισήλθε στην εποχή του μνημονίου. 

Αλλά και μετά το Μάιο του 2010 έως τον Ιούνιο του 2011, αυτή την πρώτη καθοριστική χρονιά, ως Υπουργός Εθνικής Άμυνας, είχα την ευκαιρία και στην Κυβερνητική Επιτροπή και στο Υπουργικό Συμβούλιο να διατυπώνω πολύ συγκεκριμένες απόψεις και πάντα τόνιζα αυτό που λέω και τώρα, ότι δυστυχώς όλες οι θεμελιώδεις μακροοικονομικές και δημοσιονομικές προγνώσεις του αρχικού προγράμματος, δεν επιβεβαιώθηκαν». 

Τι μπορεί να κρατάει στην κυβέρνηση τον Γ. Παπακωνσταντίνου; Η διαπροσωπική σχέση που έχει οικοδομήσει με τον Γιώργο Παπανδρέου, άσχετα αν τον ανέβασε και αυτόν στον Τιτανικό της οικονομίας. Ο ίδιος ο Παπακωνσταντίνου, προφανώς αντιλαμβάνεται το βαρομετρικό χαμηλό και έχει (κατά κάποιο τρόπο) μαζευτεί. Διατηρεί ωστόσο το υφάκι που τον έκανε γνωστό ως αλαζόνα και καλαμοκαβαλημένο. ΣτηνΙπποκράτους, εκεί που οι πούροι ΠΑΣΟΚοι κρατιούνται για να μην τον… λιθοβολήσουν, λένε δεικτικά ότι ο χρόνος που θα «πληρώσει» φτάνει. Και εννοούν τις επερχόμενες εκλογές…



Θέμης Δαγκλής 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου