Σάββατο 17 Δεκεμβρίου 2011

Τα Χριστούγεννα της …κρίσης Δεν θα κάνουν γιορτές οι ξενοδόχοι …

   Μπορεί ο εισερχόμενος τουρισμός για το 2011 να γέμισε χαμόγελα τους ξενοδόχους και τους τουριστικούς πράκτορες, καθώς σημείωσε αύξηση της  τάξεως 10%, όμως η ζήτηση στην εσωτερική αγορά για τους χειμερινούς προορισμούς την περίοδο των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς γεμίζει με θλίψη και αγωνία τον κόσμο του τουρισμού. Κι αυτό γιατί κινείται σε πρωτόγνωρα πτωτικά επίπεδα, αφού σημειώνει ως τώρα κατακόρυφη πτώση που ανέρχεται στο 30%.

40 με 50% κάτω και  ο εισερχόμενος τουρισμός 
Τα νέα δεν  είναι αισιόδοξα και για τον  «εισερχόμενο» χειμερινό τουρισμό, ο οποίος έχει σημειώσει πτώση 40 με 50% σε σχέση με πέρυσι, πτώση η οποία είναι αδύνατον να αναπληρωθεί από κρατήσεις τις τελευταίας στιγμής, αφού εκατοντάδες πτήσεις charter έχουν ακυρωθεί.

Ποσοστά. …πρωτιάς
«Είναι η μεγαλύτερη πτώση που έχουμε δει», λέει χαρακτηριστικά στο protothema.gr ο αντιπρόεδρος της Γενικής Ομοσπονδίας Τουρισμού, κ. Σπύρος Γκίνης, ο οποίος σημειώνει ότι ο Έλληνας, για λόγους οικονομικούς και ψυχολογικούς, βάζει πλέον τα ταξίδια αναψυχής σε δεύτερη μοίρα. 

«Η ανεργία, οι περικοπές, τα χαράτσια και η οικονομική κρίση εν γένει έχουν κάνει  τον Έλληνα να υπολογίζει και το τελευταίο ευρώ. Δεν υπάρχει χρήμα και διάθεση για ταξίδια. Παρατηρείται μια στροφή σε πιο παρεϊστικες καταστάσεις με το να μαζεύονται όλοι σε σπίτια φίλων για να περάσουν καλά». 

«Οι Έλληνες  που θα ταξιδεύσουν επιλέγουν  με βάση τις καιρικές συνθήκες και  την τσέπη τους. Τέτοια εποχή θέλουν χιόνια. Αν πρόκειται δε για ταξίδι εντός Ελλάδος σημαντικό κριτήριο για τον τελικό προορισμό τους αποτελεί η απόσταση που θα διανύσουν, καθώς η τιμή της βενζίνης έχει εκτοξευθεί», σημειώνει ο κ. Γκίνης και καταλήγει: 

«Τίποτα δεν  έχει τελειώσει ακόμη. Μπορεί η ζήτηση να είναι …μουδιασμένη, αλλά ελπίζουμε ότι δε θα κλείσει έτσι η χρονιά. Ο Έλληνας είναι της τελευταίας στιγμής. Ίσως αυτό να κάνει καλύτερα τα πράγματα. Θέλουμε να είμαστε αισιόδοξοι».

Δημοφιλείς  προορισμοί 
Αράχωβα, Καρπενήσι, Πήλιο, Ζαχοροχώρια, Λίμνη Πλαστήρα, Ελάτη, Περτούλι, Τρία – Πέντε Πηγάδια, Άγιος Θανάσης, Καϊμάκτσαλαν, Μέτσοβο και Καλάβρυτα είναι οι δημοφιλέστεροι προορισμοί της εποχής, χωρίς αυτό όμως να σημαίνει ότι οι ξενοδόχοι θα καταφέρουν να ανταπεξέλθουν από τις – όπως όλα δείχνουν – πενιχρές, σε σχέση με άλλες χρονιές, εισπράξεις τους. 

Αράχωβα – Η …Μύκονος του χειμώνα

Η Αράχωβα ίσως αποτελέσει την εξαίρεση. 

«Θα μπορούσαμε να πούμε ότι κινούμαστε σχεδόν στα  ίδια επίπεδα με πέρυσι», δήλωσε ο  πρόεδρος Ξενοδόχων Αράχωβας, κ. Ιωάννης Γεωργάκος, ο οποίος προσθέτει: «Αυτή τη στιγμή η πληρότητά μας αντιστοιχεί στο 80%, όμως αισιοδοξούμε ότι θα φτάσει στο 95% έναντι 100% που ήταν το 2010».

«Η Αράχωβα  έχει αυτά τα ποσοστά λόγω της θέσης  της, καθώς είναι πολύ κοντά στην Αθήνα, αλλά και λόγω του ότι έχουμε κατεβάσει τις τιμές 20 με 40% σε σύγκριση με τα προηγούμενα χρόνια. Το γεγονός, όμως, ότι παραμένει στο… θρόνο της, δε σημαίνει ότι θα μείνουν και λεφτά στα χέρια των ξενοδόχων, αφού η αύξηση στην τιμή του πετρελαίου και τα χαράτσια μειώνουν κατά πολύ τα έσοδά μας. Αν αυτό συνεχιστεί, θα είναι πολύ δύσκολα και για εμάς τα πράγματα».

Καλάβρυτα – Πτώση από 10 έως 30%
«Πέρυσι είχαμε 100% πληρότητα για τις διακοπές των Χριστουγέννων και φέτος  μετά βίας 70%, ενώ αντίστοιχα για  την Πρωτοχρονιά το 2010 είχαμε 80 με 90% πληρότητα και για το 2011 σύμφωνα με τις μέχρι τώρα κρατήσεις γύρω στο 60%. Αξίζει να σημειώσουμε, όμως, ότι για φέτος ρίξαμε τις τιμές κατά 20 με 30%», τονίζει ο πρόεδρος Ξενοδόχων Καλαβρύτων, κ. Κων/νος Δαφαλιάς, ο οποίος υπογραμμίζει ότι παρά τα αρνητικά στοιχεία αισιοδοξεί ότι η κατάσταση θα βελτιωθεί, αφού ως γνωστόν ο Έλληνας είναι της …τελευταίας στιγμής. 

Τρίκαλα – «Δεν ξέρουμε  αν θα ανοίξουμε τον  Απρίλιο για την  καλοκαιρινή σεζόν»
«Αυτή τη στιγμή η πληρότητα φτάνει το 30%, ενώ το 2010 έφτανε σχεδόν το 70% τέτοια εποχή και οι τιμές μας έχουν σημειώσει πτώση έως και 30%», δηλώνει ο πρόεδρος Ξενοδόχων Τρικάλων, κ. Γιάννης Κουρούπας, ο οποίος εμφανίζεται ιδιαιτέρως απαισιόδοξος για το πώς θα κλείσει η φετινή χρονιά για τα Τρίκαλα. 

«Δεν ξέρουμε  αν θα μπορέσουμε να ανοίξουμε τον  Απρίλιο για την καλοκαιρινή  σεζόν. Ακόμη και τα Μετέωρα που  ελκύουν θρησκευτικό τουρισμό σημειώνουν πρωτόγνωρη πτώση που φτάνει μέχρι  και 70%. Τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα, όμως ελπίζουμε σε κρατήσεις της τελευταίας στιγμής».

Μέτσοβο – «Ίσα ίσα βγαίνουν τα έξοδά μας»
«Υπάρχουν πάρα πολλά κενά δωμάτια. Η πληρότητα  με το ζόρι φτάνει στο 40%, ενώ πέρυσι είχαμε ελάχιστα διαθέσιμα δωμάτια, αφού ήδη από τον Οκτώβριο σημείωνε ποσοστά της τάξεως 80 με 85%», λέει ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Μετσόβου, κ. Απόστολος Τάλαρης και προσθέτει: 

«Έχουμε κατεβάσει  πολύ τις τιμές μας από 40 μέχρι 50%. Είναι πολύ σκούρα τα πράγματα. Και  το τριήμερο της 28ης Οκτωβρίου, όμως, δεν είχαμε καθόλου κρατήσεις και ξαφνικά γεμίσαμε. Ελπίζουμε να συμβεί αυτό και τώρα». 

«Πιστεύουμε ότι  με τις κρατήσεις που θα γίνουν θα μπορέσουμε ίσα - ίσα να βγάλουμε τα έξοδά μας. Στο Μέτσοβο δε γίνεται να κλείσεις στιγμή τη θέρμανση δεδομένου ότι οι θερμοκρασίες είναι πολύ χαμηλές. Εάν υπολογίσουμε το πόσο ακρίβυνε το πετρέλαιο θέρμανσης δεν είναι και πολλά αυτά που θα μας μείνουν. Τα έξοδα είναι πάρα πολλά».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου