Τρίτη 26 Ιουνίου 2012

Φόβοι ότι Ιταλία και Γαλλία παίρνουν «σειρά» για Μνημόνιο!

   Και τώρα ποια χώρα ακολουθεί ; Σίγουρα η Ιταλία και μετά φημολογείται ότι έρχεται η σειρά της Γαλλίας. Όλη πλέον η Ευρώπη βλέπει ότι η Ανγκελα Μερκελ δεν κατάφερε να κρατήσει τους καρχαρίες των αγορών μακριά από τις αδύναμες οικονομίες της ευρωζώνης τις οποίες και έχουν διαλύσει. Πλέον στον μηχανισμό στήριξης  είτε με τρόικα, είτε χωρίς ,θα συμμετάσχουν η Ισπανία και η Κύπρος. Κάτι το οποίο ήταν δεδομένο εδώ και πολλούς μήνες.


Κύπρος:
Η Κύπρος χρειάζεται άμεσα 5 δισ. ευρώ . Το 1,8 δισ ευρώ για την ανακεφαλαιοποιηση της Λαϊκής τράπεζας και το υπόλοιπο για να χρηματοδοτήσει τις ανάγκες της έως το 2013. Η χώρα έχει πάρει άλλο ένα δάνειο από την Ρωσία ύψους 2,5 δις ευρω.

Στην ανακοίνωση της Κυπριακής κυβέρνησης αναφέρεται ότι το αίτημα της  διάσωσης θα αναχαιτίσει τους κινδύνους  που αντιμετωπίζει  ο τραπεζικός τομέας της χώρας  λόγω της έκθεσης στην Ελλάδα. Για την ακρίβεια από haircut των ελληνικών ομολόγων η ζημιά των κυπριακών τραπεζών ξεπέρασε τα 4 δις ευρώ.

Πρόκειται για την πέμπτη κατά σειρά (μετά την Ελλάδα, την Ιρλανδία, την Πορτογαλία και την Ισπανία)  χώρα της Ευρωζώνης η οποία προσφεύγει στους μηχανισμούς  της ΕΕ και ζητά οικονομική στήριξη.  Φήμες για την υποβολή του αιτήματος είχαν κυκλοφορήσει από νωρίς σήμερα στις αγορές, ενώ ο οίκος αξιολόγησης Fitch υποβάθμισε την αξιολόγηση της Κύπρου σε ΒΒ+ από ΒΒΒ-,  την υποβίβασε δηλαδή στην κατηγορία «σκουπίδια» ενώ χαρακτήρισε ως αρνητική και την οικονομική προοπτική της Κύπρου.

Η  Κύπρος αντιμετωπίζει αρνητικές  επιπτώσεις στην οικονομία της  «λόγω της μετάστασης μέσω του τραπεζικού τομέα, εξαιτίας της μεγάλης έκθεσης στην ελληνική οικονομία» αναφέρεται στην ανακοίνωση της  Κυπριακής Δημοκρατίας. Στις 30 Ιουνίου λήγει η προθεσμία της ΕΕ  για την ανακεφαλαιοποίηση  των τραπεζών και το Κυπριακό κράτος έχει εγγυηθεί αύξηση μετοχικού κεφαλαίου 1,8 δις. ευρώ  για την Λαϊκή Τράπεζα.

Η Κύπρος έλαβε φέτος δάνειο 2,5 δις., ευρώ από την Ρωσία και η Κυπριακή Κυβέρνηση φέρεται να διαπραγματευόταν με τη Ρωσία αλλά και την Κίνα  ένα νέο δάνειο  5 δις. ευρώ για την κάλυψη των κεφαλαιακών αναγκών των τραπεζών, αλλά και των δημοσιονομικών αναγκών. 


Ισπανία:
Η Μαδρίτη, όπως ήταν αναμενόμενο, υπέβαλλε αίτημα προς τους ευρωπαίους εταίρους για στήριξη των τραπεζών της με ποσό έως 100 δισ. ευρώ. Στην  επιστολή που απέστειλε στον πρόεδρο του Eurogroup, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, ο Ισπανός υπουργός Οικονομικών Λουίς ντε Γκίντος αναφέρει πως το ακριβές ποσό της βοήθειας θα καθοριστεί αργότερα αλλά θα πρέπει να είναι αρκετό για να καλύψει όλες τις ανάγκες των τραπεζών και να προσφέρει μια επιπλέον προστασία. Ο ντε Γκίντος επιβεβαίωσε επίσης την πρόθεση της ισπανικής κυβέρνησης να υπογράψει μέχρι τις 9 Ιουλίου Μνημόνιο Κατανόησης (MoU) για το πακέτο, στο οποίο θα εμπεριέχονται όλες οι λεπτομέρειες.

Σε δηλώσεις του μετά την επισημοποίηση του αιτήματος της Ισπανίας για βοήθεια, ο Ραχόι υπογράμμισε πως «οφείλουμε να διαλύσουμε κάθε αμφιβολία για τη ζώνη του ευρώ».

Και τόνισε πως η ΕΕ οφείλει να κινηθεί προς την ολοκλήρωσή της, που «θα κορυφωθεί με τη δημιουργία μίας υπηρεσίας για το χρέος με κοινές εκδόσεις ομολόγων», μία ιδέα πάντως στην οποία αντιτίθεται με σθένος η Γερμανία. Προειδοποίησε δε πως οι όποιες αποφάσεις πρέπει να ληφθούν άμεσα γιατί «η οικονομική και χρηματοοικονομική κρίση ενδέχεται να έχει απρόβλεπτες συνέπειες στις χώρες της ΕΕ. Επιπλέον, αποτελεί τον πρωτεύοντα κίνδυνο για την παγκόσμια οικονομία».

Ο Επίτροπος της ΕΕ αρμόδιος για τις Οικονομικές Υποθέσεις Όλι Ρεν, δήλωνε ότι η συμφωνία για τις μεταρρυθμίσεις που θα πρέπει να κάνει ο τραπεζικός τομέας της Ισπανίας σε αντάλλαγμα για το ευρωπαϊκό σχέδιο διάσωσης, θα έχει οριστικοποιηθεί εντός μερικών εβδομάδων. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου