Τετάρτη 20 Ιουνίου 2012

Μετράνε πληγές στο ΠΑΣΟΚ

   Στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ «συγκρούστηκαν» δύο λογικές. Του Ευάγγελου Βενιζέλου και του Ανδρέα Λοβέρδου, συνεπικουρούμενου από τον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη. Ο πρόεδρος του κόμματος επιχείρησε να αποφορτίσει τη διαφωνία λέγοντας ότι τα στελέχη που διαφωνούν με τη λογική του αποκλεισμού των κορυφαίων από την κυβέρνηση δεν το κάνουν από προσωπικές σκοπιμότητες. Πέτυχε, έτσι, να περάσει τη θέση του, καθώς τον υποστήριξαν οι περισσότεροι βουλευτές. Η πορεία της κυβέρνησης από εδώ και πέρα θα δείξει ποιος έχει δίκιο. Και από την απάντηση σε αυτό το ερώτημα θα εξαρτηθούν πολλά και για τις εσωκομματικές εξελίξεις.



Η συνεδρίαση της ΚΟ εξελίχθηκε σε σχετικά χαμηλούς τόνους. Συνεργάτες του Γιώργου Παπανδρέου διέψευδαν πως ο πρώην πρωθυπουργός πήρε θέση κατά της πρότασης του διαδόχου του. Πιο αιχμηρός από όλους ήταν ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης. «Δεν πρέπει να εμφανιστούμε ως Ι5» τόνισε, εμπνεόμενος από τον κωδικό της ανικανότητας για τον στρατό.

Οι θέσεις του Ευάγγελου Βενιζέλου:
1. Το ΠΑΣΟΚ δεν θα ακολουθήσει τις πρακτικές άλλων. Δεν θα είναι συμπολιτευόμενη αντιπολίτευση και αντιπολιτευόμενη συμπολίτευση. Θα στηρίξει την Κυβέρνηση ειλικρινά.

2. Υπάρχουν ορισμένα σημαντικά στελέχη μας που πιστεύουν ότι το ΠΑΣΟΚ πρέπει να μετάσχει στην Κυβέρνηση με ό,τι πιο προβεβλημένο διαθέτει από πλευράς στελεχικού δυναμικού. Η άποψη αυτή διαθέτει ισχυρά επιχειρήματα και διαπνέεται από καθαρό ενδιαφέρον για την πορεία του τόπου και για την συνέχιση της εθνικής προσφοράς της παράταξης.

3. Κανείς από αυτούς που υποστηρίζουν την άποψη αυτή δεν έχει προσωπικό κίνητρο ή κυβερνητικές φιλοδοξίες για τον απλούστατο λόγο ότι πρόκειται για στελέχη μας καταξιωμένα που δεν έχουν ανάγκη από την υπουργική ιδιότητα στην οποία δοκιμάστηκαν με επιτυχία.

4. Αν όμως η λογική μας είναι η συμμετοχή όλων των βασικών  στελεχών μας στην Κυβέρνηση, τότε αυτό θα κορυφωνόταν με τη δική μου συμμετοχή ως αντιπροέδρου και Υπουργού Οικονομικών.
5. Πιστεύετε ότι αυτό θέλησε το εκλογικό σώμα την Κυριακή ή ότι αυτό βοηθά την κυβέρνηση ή την παράταξη  και κυρίως την ανάγκη να τίθεται διαρκώς ο ΣΥΡΙΖΑ προ της υποχρεώσεώς του να μετάσχει στην εθνική διαπραγματευτική ομάδα; Η εκτίμηση μου, αφού στάθμισα όλα τα δεδομένα, είναι πως όχι.

6. Είναι κατά τη γνώμη μου προφανές ότι τυχόν δική μου άμεση συμμετοχή θα αποδυνάμωνε την πολιτική παρουσία του ΠΑΣΟΚ στη Βουλή, γιατί θα αποδυναμωνόταν ο θεσμικός μου ρόλος, ως Αρχηγού του Κόμματος και στην κοινωνία καθώς θα συνεχιζόταν η ετεροβαρής χρέωση του ΠΑΣΟΚ για κάθε οικονομικό πρόβλημα της χώρας. Κατά τρόπο ανάλογο, το ίδιο ισχύει και για τα άλλα σημαντικά μας στελέχη που σήκωσαν το τεράστιο βάρος κρίσιμων τομέων του κυβερνητικού έργου τα προηγούμενα χρόνια.

7. Πιστεύω ότι τα βασικά κυβερνητικά έως τώρα στελέχη μας πρέπει να δώσουν έμφαση στα κοινοβουλευτικά και κομματικά τους καθήκοντα. Πρέπει να συμφιλιωθούμε με τις νέες πολιτικές συνθήκες που ισχύουν και για το ΠΑΣΟΚ σύμφωνα με τις αποφάσεις και τις επιλογές του λαού.

8. Έχουμε πάρα πολλά να κάνουμε στη Βουλή με μόνο 33 βουλευτές. Ο καθένας από εσάς σηκώνει τεράστιο βάρος. Η Βουλή είναι το πεδίο της πολιτικής αντιπαράθεσης με τις δυνάμεις που εκφράζουν τη δημαγωγία και το λαϊκισμό, είτε στο όνομα του δήθεν ριζοσπαστισμού, είτε στο όνομα του εθνικισμού, της ξενοφοβίας και του αυταρχισμού.

9. Στην Κυβέρνηση μπορούμε να μετάσχουμε με εξωκοινοβουλευτικά πρόσωπα που έχουν τη γνώση και την εμπειρία να διαχειριστούν με επιτυχία τομείς του κυβερνητικού έργου.

10. 16 Υπουργοί συμπεριλαμβανομένου του Υπουργείου Ναυτιλίας που πρέπει να ανασυσταθεί και 12 Υφυπουργοί αρκούν για ένα λειτουργικό σχήμα. Θα παρακολουθούμε, θα συνδιαμορφώνουμε και θα στηρίζουμε διαρκώς την πολιτική και τη λειτουργία της Κυβέρνησης.

11. Το κρισιμότερο ζήτημα δεν είναι άλλωστε η σύνθεση της Κυβέρνησης, αλλά η εθνική διαπραγματευτική ομάδα, που θα επιδιώξει την καλύτερη δυνατή αναθεώρηση της δανειακής σύμβασης, ώστε να κρατήσουμε όλο το κεκτημένο. Όλα τα θετικά και να κάνουμε ό,τι πρέπει για να καταπολεμήσουμε την ύφεση και την ανεργία, να φέρουμε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης και απασχόληση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου