Τετάρτη 27 Ιουνίου 2012

Οι ευθύνες για την «γκάφα» με Βερνίκο

 
Με διάχυτο πλέον το φόβο ότι κάθε μέρα και κάθε θέμα, που προκύπτει, μπορεί να κρύβει και μία πολιτική ή επικοινωνιακή παγίδα βαδίζει η κυβέρνηση, μετά την απρόσμενη παραίτηση του Γιώργου Βερνίκου, αλλά και την «απώλεια» του Βασίλη Ράπανου από τη μάχη για την οικονομία. Οι υποθέσεις μάλιστα αυτές έφεραν στο προσκήνιο και τις πρώτες σκιές μεταξύ ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, σχετικά με τον τρόπο που τα δύο κόμματα χειρίζονται την κυβερνητική συμμαχία.

Από τη μία υπάρχει η γαλάζια υποψία ότι το ΠΑΣΟΚ αντιμετώπισε ως αγγαρεία τη συγκρότηση της κυβέρνησης και πρότεινε πρόσωπα ελαφρά τη καρδία, όπως τον κ. Βερνίκο, με μοναδικό  σκοπό να μείνει μακριά από το κάδρο της διακυβέρνησης. Λένε δηλαδή τώρα, παράγοντες της ΝΔ, ότι ο Ευάγγελος Βενιζέλος επέλεξε πρόσωπα, με κύριο γνώμονα να μην σηματοδοτούν το ΠΑΣΟΚ, ώστε να αποφύγει το πολιτικό κόστος από την άσκηση της κυβερνητικής εξουσίας το οποίο εισπράττει πρωτίστως η ΝΔ.

Από την άλλη στο ΠΑΣΟΚ  δεν βλέπουν με καλό μάτι ότι ο Αντώνης Σαμαράς επιλέγει μετ’ επιτάσεως για τη διαχείριση της οικονομίας πρόσωπα από το παρελθόν του Κινήματος και μάλιστα από την περίοδο της διακυβέρνησης Σημίτη. Είναι χαρακτηριστικό ότι και ο κ. Ράπανος και ο διάδοχός του Γιάννης Στουρνάρας υπήρξαν στενοί συνεργάτες του Γιάννου Παπαντωνίου και του Κώστα Σημίτη την εποχή του παντοκρατορίας του δεύτερου. Διαβλέπουν ότι πίσω από αυτή την επιμονή του κ. Σαμαρά κρύβεται μία προσπάθεια να μετακυλήσει δικές του ευθύνες σε στελέχη του ΠΑΣΟΚ και γι’ αυτό ο κ. Βενιζέλος επισήμανε με νόημα και με έμφαση ότι η επιλογή Στουρνάρα είναι αποκλειστικά της ΝΔ και του κ. Σαμαρά.

Σε κάθε περίπτωση, αυτό το οποίο λέγεται όλο και πιο έντονα είναι ότι δεν υπάρχει ακόμη ενιαίο κέντρο διεύθυνσης και διαχείρισης κρίσεων στην κυβέρνηση. Πρόβλημα, που επιτείνεται με την απουσία του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά από την καθημερινή διαχείριση, λόγω του γνωστού προβλήματος υγείας, που αντιμετωπίζει. Εκτιμούν ότι εάν είχε ήδη συγκροτηθεί, έστω ατύπως ένα τέτοιο κέντρο και διέθετε τον αναγκαίο συντονισμό, ούτε οι δύο παραιτήσεις θα είχαν εξελιχθεί έτσι, ούτε θα προέκυπτε η τεράστια γκάφα με την εκπροσώπησης της χώρας στη σύνοδο κορυφής.

Από πολλούς ψύχραιμους αναλυτές των πολιτικών εξελίξεων δεν πέρασε τέλος απαρατήρητο ότι η πρώτη θεαματική παραίτηση μέλους της κυβέρνησης – εξαιρείται αυτή του κ. Ράπανου – οφείλεται στην αντιπολιτευτική δράση του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος δείχνει αποφασισμένος να μην μείνει μόνο σε προγραμματικές κριτικές και καταγγελίες, αλλά να αγγίξει και πρόσωπα, προκαλώντας «δολιοφθορές».

Δηλώσεις Βερνίκου
Λάθος η αποδοχή της θέσης του υφυπουργού Ναυτιλίας, είπε στον Α989 ο Γιώργος Βερνίκος, μόλις μία μέρα μετά την παραίτησή του, με αφορμή την ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ περί συμμετοχής του σε offshore  εταιρεία.
Χαρακτήρισε σωστή την ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ. "Έκανε σωστές επισημάνσεις ο ΣΥΡΙΖΑ και τότε συνειδητοποίησα τα πράγματα και αποφάσισα ότι πρέπει να παραιτηθώ" είπε.
"Οι πολίτες πρέπει να γνωρίζουν τους νόμους και ήταν λάθος που δεν το είχα υπόψη μου. Ως υπουργός είχα δρομολογήσει να παραιτηθώ από τις δραστηριότητές μου, αλλά οι εξελίξεις ήταν γρήγορες" πρόσθεσε ο κ. Βερνίκος.
Αναφερόμενος στο πρόστιμο από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, είπε ότι κακώς του επιβλήθηκε και το απέδωσε στις επιχειρηματικές του δραστηριότητες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου