Πέμπτη 9 Φεβρουαρίου 2012

Δραματικές ώρες Διαφωνία Παπανδρέου-Σαμαρά για τις συντάξεις

    Με ανοικτά ακόμα μέτωπα ολοκληρώθηκε μετά τα μεσάνυχτα η μαραθώνια σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση Παπαδήμου στο Μέγαρο Μαξίμου.

Στην ανακοίνωση του πρωθυπουργικού γραφείου τονίζεται πως οι πολιτικοί αρχηγοί συζήτησαν διεξοδικά το πρόγραμμα που συνοδεύει τη νέα δανειακή σύμβαση της χώρας, συμφώνησαν σε όλα, διαφώνησαν όμως σε ένα.
Αναλυτικότερα η ανακοίνωση έχει ως εξής:

Ο Πρωθυπουργός και οι πολιτικοί αρχηγοί συναντήθηκαν και εξέτασαν σε βάθος το περιεχόμενο του νέου οικονομικού προγράμματος που συνοδεύει τη χρηματο­οικονομική στήριξη της χώρας για τα επόμενα χρόνια. Συμφώνησαν σε όλα τα σημεία του προγράμματος με εξαίρεση ένα το οποίο απαιτεί περαιτέρω επεξεργασία και συζήτηση με την τρόικα. Η συζήτηση αυτή θα γίνει αμέσως ώστε να ολοκληρωθεί η συμφωνία ενόψει της συνεδρίασης του Eurogroup.

Τέλος η ανακοίνωση αναφέρει ότι «Ο Πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ. κ. Γ. Καρατζαφέρης εξέφρασε σοβαρές επιφυλάξεις».

Επί της ουσίας η διαφωνία έγκειται στις περικοπές των συντάξεων,  με τον πρόεδρο της ΝΔ Αντώνη Σαμαρά να εμφανίζεται κάθετα αρνητικός στο ενδεχόμενο περικοπής στις επικουρικές συντάξεις, ενώ ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ δεν δέχεται την μείωση των κύριων συντάξεων, ιδίως στα ευγενή ταμεία, της ΔΕΗ, στον ΟΤΕ και στις τράπεζες.

Σύμφωνα με τα τελευταία δεδομένα, οι αρχηγοί φέρεται να εξουσιοδότησαν τον πρωθυπουργό να προχωρήσει σε νέες διαπραγματεύσεις με την Τρόικα, οι εκπρόσωποι της οποίας ήδη έχουν επιστρέψει στο Μαξίμου, προκειμένου να βρεθεί μια λύση για το ποσό που «λείπει» από το κονδύλι που θέλει η Τρόικα να εξοικονομηθεί από το πεδίο των συντάξεων.

Συγκεκριμένα, από τα περίπου 600 εκατ. ευρώ που πρέπει να εξευρεθούν, ήδη τα 325 φαίνεται να έχουν εξοικονομηθεί από κονδύλια του υπ. Άμυνας. Τα υπόλοιπα αποτελούν το αντικείμενο της νέας διαπραγμάτευσης με την Τρόικα που τώρα βρίσκονται σε εξέλιξη.

Νωρίτερα πάντως και ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης ζήτησε έγγραφες διαβεβαιώσεις για το σύννομο και την αποτελεσματικότητα των μέτρων που θα κληθεί να υπογράψει.

Ο κύριος Καρατζαφέρης ήταν και ο πρώτος που αποχώρησε από το Μαξίμου ο Γιώργος Καρατζαφέρης με μια δήλωση-"χρησμό", με έναν στίχο του Καβάφη: "Ο αρνητής δεν μετανιώνει".

Συγκεκριμένα τόνισε ότι ο ίδιος από το πρώτο ημίωρο της σύσκεψης ξεκαθάρισε τις προθέσεις του. «Σέβομαι την προσπάθεια όλων, και του πρωθυπουργού και των αρχηγών. Η χώρα περνάει μια μεγάλη δοκιμασία και μέσα σε μια ώρα δεν μπορώ να αποφασίσω για το μέλλον της χώρας για τα επόμενα 30 με 40 χρόνια. Δεν μπορώ να υπογράψω εάν δεν έχω στα χέρια μου ρητές διαβεβαιώσεις και γνωμοδοτήσεις των οργάνων, Ελεγκτικό Συνέδριο και Νομικό Συμβούλιο του κράτους. Έμεινα 7 ώρες για να συμπαρασταθώ στον Αντώνη Σαμαρά στο θέμα των συντάξεων».

Ερωτηθείς εάν αυτή του η αποχώρηση σημαίνει και πρόβλημα για την κυβέρνηση ή μη επίτευξη συμφωνίας, ο κύριος Καρατζαφέρης τόνισε ότι θα στηρίξει τους αρχηγούς και τον πρωθυπουργό. Δήλωσε χαρακτηριστικά πως τόνισε στους αρχηγούς και τον πρωθυπουργό: «Εν τέλει συμφωνώ σε ό,τι συμφωνήσετε…». Κάτι που επανέλαβε και στη συνέχεια από το γραφείο του: «Δεν θα σταθώ εμπόδιο στις όποιες θετικές αποφάσεις των αρχηγών και του πρωθυπουργού».



Νωρίτερα η κρισιμότητα της κατάστασης είχε φανεί όταν ο πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος έχει συνομιλήσει τηλεφωνικά, κατά τη διάρκεια της σύσκεψης, με τους κυρίους Ρεν, Γιούνκερ και την κυρία Λαγκάρντ του ΔΝΤ, τους οποίους ενημέρωνε για την πρόοδο της διαδικασίας,

Σύμφωνα με τα νέα δεδομένα δεν αποκλείεται να υπάρξει πλέον και μια νέα σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών, ίσως αργότερα μέσα στη νύχτα, ή πιθανότατα το πρωί …

Είναι πιθανόν μετά την συζήτηση του κ. Παπαδήμου με την Τρόικα να υπάρξει τηλεφωνική επικοινωνία με τους πολιτικούς αρχηγούς ή και νέα συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου προκειμένου να κλείσει η συμφωνία. Άλλωστε για το απόγευμα της Πέμπτης είναι προγραμματισμένη η συνεδρίαση του Eurogroup για να επικυρώσει την συμφωνία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου