Τρίτη 25 Οκτωβρίου 2011

Δύο τουρκικά F-16 πλησίασαν σε ακτίνα βολής ισραηλινά μαχητικά



Δύο τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη F-16 παρακολουθούσαν από πολύ κοντινή απόσταση (ακτίνας βολής AIM-120) τα ισραηλινά μαχητικά στην Κύπρο, όπου τα τελευταία ασκούντο επί ώρες σε αποστολές αεροπορικής υπεροχής στο νότιο τμήμα του FIR Λευκωσίας.

Τα τουρκικά αεροσκάφη πετούσαν στο ίδιο ύψος με τα ισραηλινά αεροσκάφη, αλλά σε απόσταση 30 μιλίων από αυτά θέλοντας να στείλουν το μήνυμα της Τουρκίας ότι ακόμα και στο νοτιότερο σημείο του FIR Λευκωσίας η Τουρκία θα έχει παρουσία.

Στην άσκηση αυτή που διήρκησε από το πρωί μέχρι και το μεσημέρι συμμετείχαν συνολικά 16 Ισραηλινά αεροσκάφη μαχητικά και ιπτάμενα τάνκερ, τα οποία όπως αναφέρει η σχετική ΝΟΤΑΜ πρόκειται να ασκηθούν πάλι εντός του FIR Λευκωσίας στις 27 και 28 Οκτωβρίου με εναλλακτικές ημερομηνίες την 24η και 28η Οκτωβρίου.

Πάντως τα ισραηλινά αεροσκάφη δεν παρενοχλήθηκαν από τα τουρκικά και ολοκλήρωσαν την άσκηση τους χωρίς πρόβλημα. Για άλλη μία φορά η Τουρκία απέδειξε ότι όταν η αντίπαλη πλευρά δείχνει αποφασιστικότητα περιορίζεται μόνο σε λεονταρισμούς και μία απλή "επίδειξη σημαίας" για να σώσει τα προσχήματα.

Επίσης, έξι επιθετικά ελικόπτερα AH-64 Apache και δύο Sikorsky S-70 πέταξαν από την αεροπορική βάση Ramon προς το αεροδρόμιο της Λάρνακας όπου πραγματοποίησαν ασκήσεις ανεφοδιασμού και από-προσγειώσεων ανά ζεύγη.

Τα ισραηλινά ελικόπτερα παρέμειναν στον εναέριο χώρο της Κύπρου για 4,5 ώρες και όπως αναφέρουν πηγές η ίδια άσκηση θα επαναληφτεί την Πέμπτη 27 Οκτωβρίου. Για το λόγο αυτό η Ισραηλινή Αεροπορία έχει ήδη έρθει σε συνεννόηση με εταιρεία στην Κύπρο για την αγορά και αποθήκευση στο αεροδρόμιο της Λάρνακας επαρκούς ποσότητας αεροπορικού καυσίμου το οποίο θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί από τα ισραηλινά ελικόπτερα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το απόγευμα της ιδίας ημέρας δύο ακόμα ισραηλινά ελικόπτερα Sikorsky S-70 προσγειώθηκαν στο αεροδρόμιο της Λάρνακας. Τα ελικόπτερα αυτά δεν αποτελούσαν μέρος της πρωινής άσκησης αλλά μετέφεραν ισραηλινούς αξιωματούχους οι οποίοι είναι υπεύθυνοι για την προστασία του Ισραηλινού προέδρου Σιμόν Πέρες, ο οποίος πρόκειται να επισκεφτεί το νησί σύντομα.

Την ίδια ημέρα σύμφωνα με την ΝΟΤΑΜ που είχε εκδώσει αρκετές ημέρες νωρίτερα η ΥΠΑ της Κύπρου, πραγματοποιήθηκε μεγάλη άσκηση εναέριου ανεφοδιασμού της Ισραηλινής Αεροπορίας στα νοτιοδυτικά άκρα του FIR Λευκωσίας, σε μεγάλη απόσταση δυτικά από την πλατφόρμα εξόρυξης Όμηρος.

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου