Τετάρτη 26 Οκτωβρίου 2011

Κούρεμα 60%, αύξηση του δανείου στα 130 δισ. και αποκρατικοποιήσεις 30 δισ. μέχρι το 2020

   Το βασικό "προζύμι" του υπό διαπραγμάτευσης πακέτου διάσωσης της Ελλάδας αποκαλύπτει το protothema.gr.
Σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες, οι Ευρωπαίοι προσανατολίζονται να παρουσιάσουν στις τράπεζες και στην ελληνική αντιπροσωπεία που βρίσκεται στις Βρυξέλλες για τις συνόδους του ΕυρωπαΪκού Συμβουλίου και του Eurogroup (συμβούλιο υπουργών Οικονομικών των 17 χωρών της ευρωζώνης) ένα σχέδιο που εδράζεται στους εξής τέσσερις πυλώνες :

1. Κούρεμα της ονομαστικής αξίας των ομολόγων του ελληνικού δημοσίου κατά 60%, με τη φιλοδοξία να συμπιεστεί το συνολικό χρέος της Ελλάδας κατά 100 δισ.ευρώ,

2. Αύξηση του προγράμματος δανειοδότησης της ελληνικής οικονομίας στα 130 δισ.ευρώ (από 109 που είχε συμφωνηθεί να διοχετευθούν στην Ελλάδα στη σύνοδο κορυφής της 21ης Ιουλίου)

3. Το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων της δημόσιας περιουσίας επιμηκύνεται χρονικά, με παράλληλη αναπροσαρμογή προς τα κάτω των εσόδων που προσδοκάται να εισρεύσουν στα ταμεία. Η προτεινόμενη συμφωνία προβλέπει αποκρατικοποιήσεις ύψους 30 δισ. ευρώ μέχρι το 2020 (ενώ η αρχική απόφαση ήταν για υλοποίηση αποκρατικοποιήσεων ύψους 50 δισ.ευρώ μέχρι το 2015),

4. Κατά πληροφορίες, η νέα συμφωνία δεν θα υπόκειται στο αγγλικό αλλά στο ελληνικό δίκαιο. Αυτό σημαίνει ότι τίθεται εν αμφιβόλω η "φιλοδοξία" των δανειστών της Ελλάδας να βάλουν στο χέρι τη δημόσια περιουσία αποκτώντας εμπράγματα δικαιώματα ως αντάλλαγμα για τα νέα δάνεια.

 
Σε αυτά τα σημεία διεξάγεται αυτή την ώρα η διαπραγμάτευση μεταξύ των Ευρωπαίων στις Βρυξέλλες. Ανεξαρτήτως αν τελικώς θα καταφέρουν να συμφωνήσουν στην ανακοίνωση ενός συγκεκριμένου ποσοστού κουρέματος τής ονομαστικής αξίας των ελληνικών ομολόγων- κι αυτό διότι κάτι τέτοιο, από τη στιγμή που επιχειρείται να γίνει σε εθελοντική βάση ώστε να μην χαρακτηριστεί χρεοκοπία, εξαρτάται από την προθυμία των τραπεζικών ιδρυμάτων και άλλων κατόχων τίτλων του ελληνικού δημοσίου να αποδεχθούν το haircut- και αν θα υπάρξουν οριστικές αποφάσεις για όλες τις πτυχές του ελληνικού προβλήματος, εύκολα μπορεί να αντιληφθεί κανείς για ποιο λόγο ο Νικολά Σαρκοζί εκτίμησε ότι η ΕΕ είναι έτοιμη να εκραγεί... 
 
Κυβερνητικοί παράγοντες υποστήριζαν ότι η προοπτική έγκρισης της όποιας νέας συμφωνίας από μια διευρυμένη κοινοβουλευτική πλειοψηφία 180 βουλευτών -για την οποία θα απαιτηθεί την υπερψήφιση των νέων μέτρων και από τη  ΝΔ- δεν πρέπει να αποκλειστεί. Κι αυτό διότι, όπως εξηγούσαν, δεν είναι απίθανο να επιχειρηθούν ευρύτερες συγκλίσεις σε επί μέρους πτυχές της υπό επεξεργασία συμφωνίας για την αντιμετώπιση του ελληνικού χρέους.

Αξίζει επίσης να σημειωθεό ότι, εκείνο που έχει ιδιαίτερη σημασία και ήδη προβάλλεται από τα διεθνή ΜΜΕ ως μια ακόμη «νίκη» της Γερμανίας επί της Γαλλίας, είναι το γεγονός πως από το προσχέδιο συμπερασμάτων  που θα τεθεί προς συζήτηση στη  Σύνοδο Κορυφής ΑΦΑΙΡΕΘΗΚΕ η φράση που καλούσε την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να συνεχίσει τα έκτακτα μέτρα στήριξης των ομολογιακών εκδόσεων των προβληματικών ευρωπαϊκών κρατών.

Αυτή εξάλλου η  «λεπτομέρεια» αποτέλεσε την αφορμή για την άνευ προηγουμένου αναστάτωση των προηγούμενων 24 ωρών, όταν ακόμα και η ίδια η διεξαγωγή της Συνόδου τέθηκε εν αμφιβόλω, μόλις η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ δήλωσε πως διαφωνεί με το να συνεχίσει η ΕΚΤ να παίζει το ρόλο του «δανειστή της ύστατης στιγμής» και «επιτέθηκε» κατά όλων όσοι καλούσαν την Ευρωτράπεζα να συνεχίσει να αγοράζει ομόλογα στη δευτερογενή αγορά.

Τελικώς, φαίνεται πως η «γραμμή Μέρκελ» πέρασε και σε αυτό το σημείο...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου