Πέμπτη 27 Οκτωβρίου 2011

Είναι πια γεγονός! Η Ευρώπη αποφάσισε να επιβάλει στην Ελλάδα επιτροπεία


Από σήμερα πια η Ελλάδα φαίνεται πως και επίσημα μπαίνει σε καθεστώς κηδεμονίας, καθώς σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες του NewsIt από τις Βρυξέλλες στο προσχέδιο των συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής προβλέπεται μεταξύ άλλων ενίσχυση των μηχανισμών παρακολούθησης της εφαργμοής του ελληνικού προγράμματος πέρα των γνωστών τριμηνιαίων αξιολογήσεων της τρόικας.

Αυτό ουσιαστικά σημαίνει πως θα εγκατασταθεί μόνιμη επιτροπεία στην Ελλάδα, και όπως αναφέρει το προσχέδιο ειδικοί τεχνοκράτες που θα εργάζονται στενά και θα βρίσκονται σε διαρκή επικοινωνία με την ελληνική κυβέρνηση. Κατά συνέπεια, η ελληνική κυβέρνηση για τα επόμενα χρόνια δεν θα μπορεί σε καμία περίπτωση να παίρνει αποφάσεις εάν δεν έχει το πράσινο φως από το κλιμάκιο της τρόικας.

Μάλιστα, όπως αναφέρει το προσχέδιο -χαρακτηριστικό της κηδεμονίας στη χώρα μας - σε περίπτωση που μία χώρα βρίσκεται σε κατάσταση υπερβολικού ελλείμματος, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα μπορούν να εξετάσουν το προσχέδιο προϋπολογισμού του συγκεκριμένου κράτους και να θέσουν τις όποιες επιφυλάξεις τους, προ της ψήφισής του από το εθνικό κοινοβούλιο της «αποκλίνουσας» χώρας. Αυτές μάλιστα δεν θα είναι απλά επιφυλάξεις, αλλά θα είναι προφανώς δεσμευτικές κάτι σαν εντολές.

Μοναδικό αγκάθι που ακόμα βρίσκεται σε διαπραγμάτευση είναι για το εάν το μόνιμο κλιμάκιο στην Αθήνα θα έχει δικαίωμα υπογραφής ή όχι. Όπως αναφέρεται στο προσχέδιο η νέα δομή παρακολούθησης της Ελλάδας θα βοηθάει περαιτέρω την τρόικα για την καλύτερη αποτίμηση των όρων δανεισμού της Ελλάδας.

Παράλληλα, σύμφωνα με το προσχέδιο, θα υπάρχει ειδική αναφορά για την ενίσχυση της διοίκησης του ελληνικού ταμείου χρηματοπιστωτικής σταθερότητας, καθώς και μόχλευση των κεφαλαίων από τον Μηχανισμό Χρηματοπιστωτικής Στήριξης.

Επίσης, οι εταίροι μας αναμένεται να παράσχουν επαρκή οικονομική στήριξη για την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών, στο πλαίσιο προγράμματος εθελουσίας συμμετοχής των ιδιωτών. Σύμφωνα με πληροφορίες το ποσό αυτό αναμένεται να ξεπερνά τα 100 δισεκατομμύρια ευρώ. Θα γίνει επίσης χρήση εργαλείων αναβάθμισης πιστοληπτικής ικανότητος, ώστε να διατηρηθεί η πρόσβαση των ελληνικών τραπεζών σε πράξεις αναχρηματοδότησης του Ευρωσυστήματος.

Οι ευρωπαίοι ηγέτες δίνουν ένα περιθώριο μέχρι τέλη Νοεμβρίου για τη διαμόρφωση του Μόνιμου Χρηματοπιστωτικού Μηχανισμού Στήριξης με βάση τις αποφάσεις της 21ης Ιουλίου.

ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ ΤΟ ΘΡΙΛΕΡ ΜΕ ΤΟ ΥΨΟΣ ΤΟΥ ΚΟΥΡΕΜΑΤΟΣ

Μπορεί να μην έχει ξεκαθαρίσει και να μην ανακοινωθεί καν σήμερα το ύψος του κουρέματος αλλά πλέον μικρή σημασία θα έχει εαν θα είναι 50% ή 60%. Σύμφωνα πάντως με τις τελευταίες πληροφορίες το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο απαίτησε κούρεμα εως και 65%, ενώ από το CNBC διέρρευσε πως κλειδώνει το 50%.

Στην αρχή έκανε λόγο το Bloomberg για διακοπή των συνομιλιών εξαιτίας ναυαγίου στη συμφωνία για το ύψος του κουρέματος και μετά έβγαινε ο Γιούνκερ και διέψευδε.
http://www.newsit.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου