Τρίτη 6 Σεπτεμβρίου 2011

Σαχινίδης σε ταμεία και δήμους: “Λεφτά; Πουλήστε!”…

Διορία μέχρι και την Παρασκευή 15 Σεπτεμβρίου για να δηλώσουν τι κονδύλια χρειάζονται για το 2012 δίνει σε υπουργεία και φορείς το υπουργείο Οικονομικών.

 Ωστόσο η εγκύκλιος κατάρτισης του προϋπολογισμού του 2012, που απέστειλε ο Φίλιππος Σαχινίδης είναι κάτι παραπάνω από σαφής: «μη ζητάτε άλλα λεφτά, μόνο πουλήστε ό,τι έχετε». Αν και τηρεί «γραμμή μεσοπρόθεσμου», λέει στους φορείς να συντάξουν προϋπολογισμούς με βάση το ισχύον μισθολόγιο, αν και προφανώς αυτά θα ανατραπούν όταν ισχύσει το νέο ενιαίο μισθολόγιο.

Με την εγκύκλιο ο κ.Σαχινίδης ουσιαστικά διαμηνύει σε ασφαλιστικά ταμεία νοσοκομεία, δήμους, περιφέρειες και λοιπά νομικά πρόσωπα:  «πουλήστε μετοχές, ομόλογα και … έπιπλα ή βγάλτε τα ταμειακά διαθέσιμα που έχετε στις τράπεζες, αν δεν σας φτάνει η κρατική επιχορήγηση».

Σύμφωνα με την εγκύκλιο κατάρτισης του νέου προϋπολογισμού:
 1. Τα υπουργεία πρέπει να κατανείμουν τα ποσά των επιχορηγήσεων βάσει των ανωτάτων ορίων των δαπανών που ορίζει το Μεσοπρόθεσμο και να τα κοινοποιήσουν στους φορείς, ώστε οι τελευταίοι να συντάξουν τους προϋπολογισμούς τους.

2. Κατά την κατανομή θα ληφθούν υπόψη και οι υποχρεώσεις που απορρέουν από τη λειτουργία των υπηρεσιών «ώστε να αποφευχθεί η δημιουργία ανεξόφλητων υποχρεώσεων» ειδάλλως θα υπάρξουν διοικητικές και νομοθετικές πρωτοβουλίες για τη λειτουργία των υπηρεσιών εντός των περιορισμών αυτών.

3. Για την εξασφάλιση των εξοικονομήσεων στους εποπτευόμενους φορείς θα πρέπει να ληφθούν υπόψη στις κατανομές των επιχορηγήσεων και «τα υφιστάμενα ταμειακά διαθέσιμα και άλλα περιουσιακά στοιχεία (κρατικά χρεόγραφα, μετοχές κ.λπ.)». Το υπουργείο Οικονομικών ζητάει από τους φορείς να κάνουν χρήση και των δικών τους χρημάτων είτε αυτά αφορούν καταθέσεις σε τράπεζες είτε ομόλογα ή έντοκα ή μετοχές ή άλλα περιουσιακά στοιχεία, τόσο για την κάλυψη των αναγκών τους όσο και για την εξόφληση των χρεών τους, τα οποία ανέρχονται στα 5,6 δισ. ευρώ στα τέλη Ιουλίου.

Η εντολή απευθύνεται σε Ασφαλιστικά Ταμεία, Νοσοκομεία, Δήμους, Περιφέρειες, Δημοτικές Επιχειρήσεις και λοιπά νομικά πρόσωπα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου