Τρίτη 22 Νοεμβρίου 2011

FT: Οι ελληνικές τράπεζες υπέρ της αλλαγής δικαίου για τα ομόλογα


Εν αναμονή της δημιουργίας του ελληνικού PSI, πληθαίνουν τα δημοσιεύματα για το μοντέλο...
 
FT: Οι ελληνικές τράπεζες υπέρ της αλλαγής δικαίου για τα ομόλογα
αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους. Σε άρθρο των Financial Times αναφέρεται πως η συμφωνία για το ελληνικό PSI θα αποτελέσει το πρότυπο και για υπόλοιπες συμφωνίες αναδιάρθρωσης, υποδεικνύοντας πως η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους είναι μόνο η αρχή.

Οι τράπεζες ενδιαφέρονται να θέσουν τους όρους πάνω στους οποίους θα δημιουργηθεί το μοντέλο και άλλων αναδιαρθρώσεων και αυτό κάνει τις διαπραγματεύσεις πολύ σημαντικές. Η εφημερίδα επιμένει, όπως και πολλά δημοσιεύματα των μεγαλύτερων διεθνών ΜΜΕ τις τελευταίες εβδομάδες, πως το IIF απαιτεί την αλλαγή του δικαίου που ρυθμίζει ομόλογα που θα συμμετέχουν στο PSI από το ελληνικό στο αγγλικό ώστε, μεταξύ άλλων, να εμποδιστεί μία πιθανή νέα αναδιάρθρωση στο μέλλον.


Ακόμη χειρότερα, ωστόσο, η εφημερίδα υποστηρίζει πως ακόμη και οι ελληνικές τράπεζες έχουν δηλώσει την προτίμηση τους στην πρόταση του IIF, το οποίο αν όντως ισχύει συνεπάγεται ότι οι ίδιες οι ελληνικές τράπεζες στην προσπάθεια τους να εξασφαλίσουν τα συμφέροντα τους στηρίζουν μία καταστροφική για την Ελλάδα πρόταση αποδεχόμενες τόσο την αλλαγή του δικαίου των ελληνικών ομολόγων στο αγγλικό όσο και τους υπόλοιπους όρους που θέτει το IIF αντί να διαφωνήσουν και να στηρίξουν μία πρόταση με γνώμονα το ελληνικό και όχι το ίδιο συμφέρον τους.



Επιπλέον, σύμφωνα με τους Financial Times το IIF ζητά να εγκριθεί όρος που θα συνδέει τις εγγυήσεις που θα παράσχει η ελληνική κυβέρνηση με την αύξηση του ΑΕΠ έτσι ώστε τα οφέλη από την επίτευξη της όποιας οικονομικής ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας να μοιράζονται με τις τράπεζες αντί να ενισχύουν την Ελλάδα η οποία βρίσκεται σε δραματική κατάσταση.  Αν, μάλιστα, ισχύει το γεγονός ότι οι ελληνικές τράπεζες στηρίζουν την πρόταση του IIF τότε είναι τουλάχιστον απογοητευτικό το ίδιο το ελληνικό τραπεζικό σύστημα να διεκδικεί τέτοιου είδους συνδεδεμένα με τον πόνο των Ελλήνων πολιτών οφέλη.



Πηγή: Xrimanews.gr, Financial Times

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου