Τρίτη 1 Μαΐου 2012

Έκτακτη σύσκεψη στο ΠΑΣΟΚ - Πού καταρρέει στην κάλπη και πού κρατάει (;) δυνάμεις


  Image  "Τρικυμία εν κρανίω" επικρατεί στο ΠΑΣΟΚ μετά τα πρώτα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων της εβδομάδας πριν από την προσφυγή στις κάλπες, καθώς πλέον ο πήχης του εκλογικού στόχου έχει κατέβει στο 20%, αλλά αυτό θα σήμαινε ότι η εκλογική δύναμη του κόμματος θα σημειώσει αύξηση της τάξης του 25% μέσα σε μία εβδομάδα αφού από το 15-16% που καταμετράται σήμερα η εκλογική επιρροή του Κινήματος με αναγωγή των αναποφάσιστων πρέπει να κερδίσει 4%, τουλάχιστον για να φτάσει το 20%.
Καμία δημοσκόπηση σοβαρής εταιρείας δεν το δείχνει σε αυτό το ποσοστό από τότε που προκηρύχθηκαν εκλογές.
Όλα αυτά τους αναγκάζουν να αλλάξουν εσπευσμένα στρατηγική και η προεκλογική καμπάνια του κόμματος, η οποία ήταν στηριγμένη στην ανάδειξη της ηγετικότητας του κ. Ευ. Βενιζέλου που ζητούσε συνέχεια ... "συγγνώμη" (!), αλλάζει. Στο εξής θα εμφανίζονται άλλα πρόσωπα, άνεργοι, δημόσιοι υπάλληλοι, μικρομεσαίοι επιχειρηματίες, οι οποίοι θα αναδεικνύουν την άλλη Ελλάδα, η οποία υποφέρει από το μνημόνιο αλλά επιζητεί "μια ασφαλή έξοδο από αυτό" και αυτή την ασφαλή έξοδο θα την βρει στο ... ΠΑΣΟΚ!

Στην Ιπποκράτους πιστεύουν ότι αυτά τα μηνύματα θα παρακινήσουν μια μερίδα προβληματισμένων πολιτών οι οποίοι δεν αποκαλύπτουν τι θα ψηφίσουν - σύμφωνα με τις μετρήσεις της κοινής γνώμης προέρχονται κατά κύριο λόγο από την εκλογική δεξαμενή του ΠαΣοΚ- να συμμετάσχουν στις εκλογές.       

Τα θέματα αυτά συζητήθηκαν, τη Δευτέρα, στη συνεδρίαση της μικρής Επιτροπής Εκλογικού Αγώνα όπου συμμετέχουν τα κορυφαία στελέχη, υπό την προεδρεία του κ. Βενιζέλου. Το κλίμα ήταν βαρύ καθώς όλες οι έρευνες στο εκλογικό σώμα καταδεικνύουν εντεινόμενη αποσυσπείρωση.
Μόνο η Κρήτη από τις πολυεδρικές περιοχές "κρατάει" με ένα ποσοστό 22% και ελπίζεται ότι μπορεί να φτάσει στο 25%. Μιλάμε για περιοχές που έδιναν 55 και 60% στο ΠΑΣΟΚ. Δεν είναι τραγικά τα πράγματα (που λέει ο λόγος...) στην Δωδεκάνησο, όπου υπάρχει μια αντοχή της τάξεως του 18-20% και επίσης στην Θράκη, όπου οι εξτρεμιστές της μειονότητας έχουν δώσει "γραμμή για ΠΑΣΟΚ" με αποτέλεσμα να στέκεται σε καλό ποσοστό, αναλογικά καλύτερο και από της Κρήτης, περί το 25%.
Όμως δΔεν σταματάνε οι διαρροές συνολικά στην επαρχία, τόσο προς τα Αριστερά και τα ... Δεξιά, αλλά και τα "ορεινά", τα σκληροτράχηλα της Δεξιάς: Ένα ποσοστό 4-6% των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ του 2009 δηλώνει ότι θα ψηφίσει ... Λαϊκό Σύνδεσμο-Χρυσή Αυγή!
Στα μεσοαστικά κέντρα τα πράγματα είναι ελαφρώς καλύτερα από την Αττική και τον Πειραιά. Στα πρώτα το ΠΑΣΟΚ δείχνει ικανό να φτάσει το 18%, ενώ σε Αττική (Α', Β', Περιφέρεια Αττικής) και Πειραιά δεν ξεπερνά το 12% με αναγωγή επί των αναποφάσιστων. Σε ολόκληρη την Μακεδονία η κατάσταση είναι ελαφρά καλύτερη από την Β'Αθήνας (περί το 13%), στην Πελοπόννησο, απλά δεν υπάρχει το ΠΑΣΟΚ (τέταρτο ή πέμπτο κόμμα με 11%), αλλά στην νησιωτική εΕλλάδα δείχνει να στέκεται κάπως καλύτερα με ποσοστά της τάξεως του 16-17%.
Αρκετοί από τους συμμετέχοντες στην σύσκεψη επισήμαναν στον Ε.Βενιζέλο ότι θα πρέπει ο λόγος του να γίνει πιο σύντομος και εύληπτος, να επαναλαμβάνονται συνεχώς με απλό τρόπο οι θέσεις του ΠΑΣΟΚ και ότι πρέπει από όλα τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ να θέτουν στη δημόσια συζήτηση κινδυνολογικά διλήμματα.
Μεγάλη συζήτηση έγινε για την επόμενη ημέρα των εκλογών και τη στάση που θα τηρήσει το ΠαΣοΚ απέναντι στο ενδεχόμενο να σχηματιστεί κυβέρνηση συνεργασίας. Σύμφωνα με πληροφορίες, διατυπώθηκαν δύο απόψεις. Την μία εξέφρασε ο κ. Α. Λοβέρδος, ο οποίος υποστήριξε ότι το ΠΑΣΟΚ θα πρέπει να μεταδώσει τη βεβαιότητα στους πολίτες ότι την επόμενη ημέρα, ότι και να γίνει, η χώρα θα έχει κυβέρνηση και το ΠΑΣΟΚ θα συμμετέχει σε αυτή.

Την αντίθετη άποψη υποστήριξε ο Π.Ευθυμίου, ότι δηλαδή δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένο το ΠΑΣΟΚ σε μια συγκυβέρνηση με τη ΝΔ και ότι αυτή η προοπτική κάνει ζημιά και δεν δίνει κέρδος. 

Με την άποψη αυτή συμφώνησε και ο Ε.Βενιζέλος, ο οποίος στις τελευταίες του ομιλίες επισημαίνει ότι το ΠαΣοΚ δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένο σε μια κυβέρνηση συνεργασίας,  και σχεδόν όλοι οι υπόλοιποι από τους παρευρισκόμενους. Αυτή η «γραμμή» θα προβάλλεται στο εξής από όλα τα στελέχη, αφού οι κορυφαίοι συμφώνησαν ότι ο λόγος του ΠαΣοΚ πρέπει να είναι ενιαίος.

Μεγάλο βάρος έπεσε και στη συγκέντρωση που προετοιμάζει το  ΠΑΣΟΚ την Παρασκευή στο Σύνταγμα, όπου θα πραγματοποιηθεί η κεντρική ομιλία του Ε.Βενιζέλου στην Αθήνα. Στην Ιπποκράτους ζουν ακόμα στο 1981 και στο 1985και νομίζουν ότι θα μαζέψουν κόσμο, μετά από τις πανηγυρικά αποτυχημένες συγκεντρώσεις στην Πάτρα και την Θεσσαλονίκη. Σε ένα νομό που με το ζόρι το κόμμα έχει εκλογική επιρροπή της τάξης του 12% με αναγωγή επί των αναποφάσιστων.
Πάντως πρέπει να σημειωθεί ότι μέσα στο ΠΑΣΟΚ έχει ήδη ξεκινήσει συζήτηση μεταξύ των μεσαίων στελεχών για την "επόμενη ημέρα" μετά τις εκλογές αν δεν καταφέρει το κόμμα να ξεπεράσει το 20%.
Σε συγκέντρωση περί των δεκαπέντε στελεχών, βουλευτών και πολιτευτών την περασμένη Κυριακή σε σπίτι του κέντρου της Αθήνας, το θέμα τέθηκε επί τάπητος και ακούστηκε μέχρι και η άποψη "Να κλείσει η σελίδα του ΠΑΣΟΚ και να επιδιωχθεί μια νέα πολιτική αρχή με άνοιγμα σε δυνάμεις που έχουν αποκλειστεί από το ΠΑΣΟΚ του Μνημονίου".
Πραγματικά θα έχει μεγάλο ενδιαφέρον το πως θα εξελιχθούν οι διεργασίες μέσα στο ΠΑΣΟΚ από την ερχόμενη Δευτέρα...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου