Τρίτη, 1 Μαΐου 2012

Στίγκλιτς: Τα χέρια των Ελλήνων είναι δεμένα


Στίγκλιτς: Τα χέρια των Ελλήνων είναι δεμένα
 Ο νομπελίστας οικονομολόγος Τζόζεφ Στίγκλιτς καταφέρθηκε ακόμα μία φορά εναντίον της πολιτικής λιτότητας που ακολουθούν οι Ευρωπαίοι ηγέτες, χρησιμοποιώντας ως παράδειγμα την Ελλάδα.

«Η Ελλάδα δεν μπορεί πλέον να δανειστεί χρήματα, των Ελλήνων τα χέρια είναι δεμένα και οι ίδιοι εξαρτώνται από το αν θα επενδύσει στη χώρα τους η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, ενώ πρέπει να ελπίζουν πως η ανάπτυξη στη Γερμανία θα έχει θετικό αντίκτυπο και στην Ελλάδα», τονίζει ο Στίγκλιτς σε συνέντευξή του στο αυστριακό εβδομαδιαίο περιοδικό «Προφίλ»....

Επισημαίνοντας πως δεν έχουν λυθεί τα προβλήματα των χρηματαγορών και του χρηματοπιστωτικού τομέα, προειδοποιεί για έναν σοβαρό κίνδυνο μιας νέας χρηματοπιστωτικής κρίσης, σημειώνοντας πως μπορεί μεν η Ελλάδα να ήταν μικρή, όμως αν προκύψει πρόβλημα για την Ισπανία ή την Ιταλία, τότε ο «σεισμός» θα μπορούσε να έχει δραματικές επιπτώσεις στις αγορές.

Σε σχέση με το προωθούμενο από τους Μέρκελ και Σαρκοζί, «φρένο χρέους», ο κ. Στίγκλιτς θεωρεί πως είναι η απολύτως λανθασμένη πορεία και ότι αυτά που προωθούν οι Ευρωπαίοι πολιτικοί είναι η «συνταγή» για την εξόντωση του ευρώ και με αυτή την πολιτική της λιτότητας «η Ευρώπη αυτοκτονεί».

Προσθέτει δε, πως δεν υπάρχει το παραμικρό παράδειγμα, που μια μεγάλη εθνική οικονομία να είχε επιτυχία με προγράμματα λιτότητας, καθώς, όπως σημειώνει, δεν είναι το ίδιο το χρέος που βγάζει από την ισορροπία τους προϋπολογισμούς, αλλά η έλλειψη ανάπτυξης, γεγονός που σημαίνει ότι το σημαντικότερο είναι η δημιουργία ανάπτυξης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου