Παρασκευή, 11 Μαΐου 2012

Wall Street journal: Η Ελλάδα έγινε πείραμα προς... γνώση και συμμόρφωση


 Η αμερικανική εφημερίδα σε ανταπόκρισή της από την Αθήνα καταλήγει στο συμπέρασμα, μέσα από αναφορές για τις θέσεις της Μέρκελ, ότι η Ελλάδα χρησιμοποιήθηκε ως «πείραμα» για μια «πειθαρχημένη Ευρώπη» στο δημοσιονομικό τομέα.

Στο ρεπορτάζ γίνεται εκτενή αναφορά στα γεγονότα που προηγήθηκαν και ακολούθησαν τη συμφωνία εφαρμογής του δανειακού προγράμματος διάσωσης, καταγράφονται τα γεγονότα...
των δυο τελευταίων χρόνων και επισημαίνεται ότι το ριζοσπαστικό σχέδιο για τη διάσωση της Ελλάδας και την προστασία του ευρώ, έχει γίνει σήμερα απειλή για την ενότητα του κοινού νομίσματος.

Εκτιμάται μάλιστα ότι η αυξανόμενη αναταραχή στη χώρα μας είναι το αποκορύφωμα ενός ριζοσπαστικού πειράματος και μιας κακής οικονομικής διαχείρισης.

«Το σχέδιο διάσωσης της Ελλάδας από την ΕΕ και το ΔΝΤ είναι το πιο δαπανηρό στην ιστορία για τη σωτηρία μιας χώρας. Εκτός από τις ευρωπαϊκές ευθύνες για τη διαχείριση της κρίσης, ευθύνες υπάρχουν σε μια «ελληνική πολιτική τάξη» που δεν μπόρεσε να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις και να υλοποιήσει ένα ρεαλιστικό πρόγραμμα για γρήγορη οικονομική ανάκαμψη, διευρύνοντας έτσι τη δυσπιστία ανάμεσα στην Ελλάδα και στους πιστωτές της», αναφέρει χαρακτηριστικά το δημοσίευμα.

«Ο άτυχος Έλληνας πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου ο οποίος διαπραγματεύτηκε την αρχική διάσωση, στη συνέχεια αναγκάστηκε να εγκαταλείψει, από εξέγερση στο κόμμα του, το περασμένο φθινόπωρο», αναφέρει το ρεπορτάζ και προσθέτει πως όταν ο τότε πρωθυπουργούς ζήτησε από τη Μέρκελ ηπιότερα μέτρα το 2010, η Γερμανίδα καγκελάριος απάντησε πως το πρόγραμμα βοήθειας έπρεπε να πονέσει, επειδή «θέλουμε να είμαστε σίγουροι πως κανένας άλλος δεν θα θέλει αυτό».

Αφού σημειώνονται οι τελευταίες εξελίξεις, αναφέρεται ότι το πιο πιθανό σενάριο είναι η διεξαγωγή εκλογών τον Ιούνιο, χωρίς καμία εγγύηση ότι θα προκύψει κάποια σταθερή κυβέρνηση. «Από τον επόμενο μήνα πρέπει η Αθήνα να λάβει μέτρα για περικοπές ύψους 11,5 δισεκατομμυρίων ευρώ και αν δεν πάρει τα χρήματα από τα δάνεια θα πρέπει να εκτυπώσει το δικό της νόμισμα», υπογραμμίζεται στο δημοσίευμα .

Στη συνέχεια, επισημαίνεται ότι Η έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ θα μπορούσε να δημιουργήσει «μαζική φυγή» κεφαλαίων από την Πορτογαλία, την Ισπανία και άλλα μέλη της Ευρωζώνης, καταγράφοντας τις γενικότερες πιθανές επιπτώσεις στον τραπεζιτικό τομέα, θέτοντας σε κίνδυνο το ευρώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου