Σάββατο 5 Μαΐου 2012

Θα γίνει της… ανάπτυξης


Της Βάλιας Μπαζού

Λοιπόν, τα ψέματα τελείωσαν. Βάλτε κράνη, επενδύστε σε τσίγκινες φορεσι­ές γιατί από τις 7 Μαΐου θα γίνει… της ανάπτυξης! Η «απειλή» αιωρείται πά­νω από τα κεφάλια µας τις τελευταίες είκοσι µέρες, µε τους wannabe αυτοδύναµους να εκφέρουν τη λέξη «ανάπτυξη» λες και ανακάλυψαν το Άγιο ∆ισκοπότηρο. Λες και η εκ­φορά και µόνο της λέξης έχει τη µαγική δύναµη του γκράαλ και θα παρέχει στην υπό χρεο­κοπία χώρα επενδύσεις και θέσεις εργασίας, όπως το ιερό γκράαλ παρείχε στον Ιωσήφ επί πολ­λά χρόνια, κάθε πρωί, τροφή και νερό µε θαυµατουργό τρόπο…


Η αναπτυξιολαγνεία που έχει χτυπήσει τα δυο µεγάλα κόµµα­τα είναι, όµως, κενή περιεχοµέ­νου. Και είναι κενή περιεχοµένου αφού, µε την υπογραφή των µνηµονίων, υπέγραψαν και στον τοµέα της ανάπτυξης λευκή επιταγή. Κανένα όραµα, κανένα σχέδιο, ούτε καν µια ακατέργαστη ιδέα. Απλώς, σουρεαλιστικές πινελιές - και σε ένα κά­δρο χωρίς σκοπό, µέση, αρχή και τέλος.

Οι λάτρεις της ανάπτυξης αρχίζουν και τελειώνουν τις εξαγγελίες τους αναµα­σώντας εκθέσεις ιδεών για τον τουρι­σµό, στις οποίες εσχάτως πρόσθεσαν νέα κεφάλαια για τις Ανανεώσιµες Πηγές Ενέργειας και για τον ορυκτό πλούτο της χώρας. Εν ολίγοις, η πρότασή τους για την ανάπτυξη της χώ­ρας περιλαµβάνει ό,τι πετάει και ό,τι κολυ­µπάει, αρκεί να το θέλει ο άγνωστος επενδυτής. Χιλιάδες κλί­νες σε 5άστερα ξενοδοχεία και χιλιάδες µεζονέτες όπου υπάρχει ελεύθερη σπιθαµή γης, κατά προτίµηση σε αιγιαλούς, δάση, ακόµα και προστα­τευόµενες περιοχές, αφού τα λιµάνια και τα αεροδρόµια της χώρας θα κατα­κλύζονται από εκατοµµύρια τουρίστες που θα συνωστίζονται για µια θέση στον ήλιο.

Την ίδια ώρα, δίπλα στα 5άστερα θα απλώνονται, εκτός από τις ξαπλώ­στρες, δεκάδες χιλιάδες φωτοβολταϊκά που θα παράγουν γιγαβάτ πράσινης ενέργειας για να πάθουν ηλεκτροπληξία οι Γερµανοί. Στο πέλαγος, το Ιόνιο και, αν µας επιτρέψουν οι γείτονες, και στο Αιγαίο, πλατφόρµες πετρελαίου θα βγάζουν εκατοντάδες εκατοµµύρια βαρέλια πετρελαίου και εκατοντάδες εκα­τοµµύρια κυβικά µέτρα φυσικού αερίου. Και στα βουνά θα ξεχειλίζει ο χρυσός… χρυσός να φάνε και οι κότες! Όλες αυτές οι αντικρουόµενες προβολές της «ανάπτυξης» υπηρετούν τη λογική τού «ό,τι κάτσει, όπου κάτσει».

Χωρίς να υπάρχει έστω και η υπο­ψία ότι οι γιγαντιαίες τουριστικές µονάδες τραυµατίζουν ανεπα­νόρθωτα τη βαριά βιοµηχα­νία της χώρας, οι εξορύ­ξεις υδρογονανθράκων την υπονοµεύουν και ο χρυσός σµιλεύ­ει… σεληνιακά τοπία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου