Τετάρτη 9 Μαΐου 2012

Αύξηση των μισθών στη Ρουμανία με τις ευλογίες του ΔΝΤ


thumb
Στο πλαίσιο των προσπαθειών της ρουμανικής κυβέρνησης να ελαφρύνει τα μέτρα λιτότητας, ανώτατος αξιωματούχος δήλωσε πως η Ρουμανία σφράγισε την συμφωνία με τους διεθνείς δανειστές της για την αποκατάσταση των μισθών στον δημόσιο τομέα.
Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΔΝΤ, η Ρουμανία έχει περιθώριο να ελαφρύνει τα μέτρα λιτότητας, ανάμεσα στα οποία ήταν και η μείωση κατά 25% των μισθών των δημοσίων υπαλλήλων το 2010. Από τότε κάποιοι μισθοί έχουν αποκατασταθεί ενώ θα αυξηθούν κατά 8% αρχικά από τον Ιούνιο και στη συνέχεια θα επανέλθουν στα επίπεδα πριν την εφαρμογή του προγράμματος λιτότητας, δήλωσε ο Φλορίν Γκεοργκέσκου, υπουργός Οικονομικών της νέας κυβέρνησης μετά τη συνάντησή του με αξιωματούχους του Ταμείου, κάτι που σημαίνει συνολική αύξηση της τάξης του 15% από τα υφιστάμενα επίπεδα.
«Πρακτικά οι διαπραγματεύσεις για τη συμφωνία (με το ΔΝΤ) ολοκληρώθηκαν με επιτυχία», τόνισε ο Φλορίν Γκεοργκέσκου.
Η κεντροδεξιά κυβέρνηση της Ρουμανίας καταψηφίστηκε τον Απρίλιο στο κοινοβούλιο ενώ, χθες Δευτέρα, η νέα κεντροαριστερή κυβέρνηση του Βίκτορ Πόντα ζήτησε και έλαβε ψήφο εμπιστοσύνης.
Τον Απρίλιο του 2011, η Ρουμανία και το ΔΝΤ υπέγραψαν δανειακή συμφωνία ύψους 3,6 δισ. ευρώ σε συνέχεια το προγράμματος διάσωσης των 20 δισ. ευρώ που διήρκεσε από το 2009 έως το 2011. Η νέα συμφωνία περιλαμβάνει επίσης χρηματοδότηση 1,4 δισ. ευρώ από την Ε.Ε. και περίπου 400 εκατ. ευρώ από την Παγκόσμια Τράπεζα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου